Челен опит: защо да не си построите къща сами?

Челен опит: защо да не си построите къща сами? Снимка: allplan.com

Изправени пред многобройни кризи и скок на цените, все повече европейци търсят алтернативни жилищни решения.

Доскоро да си построите сами жилището се смяташе за нещо като екологично хоби и проява на оригиналност. Но тенденцията „Направи си къща сам”, вече навлиза в средната европейска класа, пише Euronews. Идеята привлича все повече хора, които се опитват да създадат идеалния дом за семействата си с по-малко разходи и при по-добри екологични стандарти.

Дарен Шамбон е един от деветте стажанти в Монак-Сен-Симьо, в югозападна Франция, които са се записали на уъркшоп, за да се учат да строят, използвайки слама и дървена конструкция. За да се захване да изучава занаята, Дарен е извървял традиционния път на всеки, който смята да строи – обърнал се е към строителна фирма, за да поиска оферта и получил проектосметка от € 600 000

„Виждайки тези разходи, постепенно осъзнавате, че това не е опция”, казва Дарен, обяснявайки пред Euronews защо е решил да овладее алтернативното строителство. Смята, че с технологията, която изучава, ще успее да направи къщата си най-много за € 240 000, като наема майстори само за най-специфичните дейности. 

Дарен се обучава да строи при Андре де Бутер – специалист по строителство със слама

„В началото, когато говорехме за строителство със слама, хората ме гледаха като че ли съм луд! Не можеха да го разберат. Трябваше да им показваме много снимки на наши строежи, за да осъзнаят, че стабилна сграда може да се направи от бали слама”, казва Андре. Според него, пандемията е накарала все повече хора да осъзнаят, че искат по-автономно, по-природосъобразно и по-ефективно място за живеене.

Euronews
Уъркшоп по строителство със слама с Андре де Бутер, снимка - Euronews

Учениците на Андре ценят екологичните решения, но освен това, променят модела на жилищното строителство в условията на масова жилищна криза и труден момент в пазара на имоти. Според френските брокери на имоти, след скока на лихвите, само през март са били отхвърлени 45% от молбите за ипотечни кредити. 

С това се е сблъскал и Дарен, който е майстор-готвач, а партньорът му е хирург, така че двойката има стабилни доходи, причисляващи ги към сегмента на добре печелещите французи. Въпреки това поне десетина банки са им отказали заем. „Ако една банка не кредитира хора с нашите доходи, то кого кредитира тогава? Те просто ме накараха да се откажа”, казва Дарен, обяснявайки защо вече твърдо е в категорията на „самостроителите”. 

Решението е популярно не само във Франция. През последната година инфлацията удари тежко Унгария, насърчавайки друг тип екологично строителство – пак със слама, но включена в съства на самоделни тухли. В град Фегивернек Ищван Байнок и съпругата му вече завършват къщата си, в която ще отглеждат трите си деца. Не са в блестящо финансово положение, тъй като семейството разчита за прехраната си само на заплатата на Ищван и често прибягва до помощта на родителите му и тяхната ферма – затова са избрали да построят къщата си сами от А до Я. През цялото минало лято Ищван е правил тухли от пръст, изкопана от градината му, смесвайки я със слама и вода.

Euronews
Къщата от самоделни тухли на Ищван Байнок ще се отоплява с пещ на дърва, снимка - Euronews

„Направих общо 17 500 тухли с десетина приятели“, обяснява той, застанал в почти завършената си къща, която наскоро е изолирал с камъш. Домът ще се отоплява с пещ на дърва, която захранва радиатори в стаите и баните, както и бойлери. „Това е рентабилен метод“, каза Ищван. По негови сметки, така ще спести около 40% от разходите за енергия. 

Алтернативните строителни методи се прилагат и за обществени сгради. На особен успех се радва строителството от глина. Утвърждавайки модела, Швейцария вече е построила по този начин посолството си в тропическа страна. Екологична, енергоспестяваща и по-евтина – изжлежда това е новата – или добре забравена стара строителна алтернатива.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: