Бивш шеф от кризисен период се връща на управленския стол на UBS

Бивш шеф от кризисен период се връща на управленския стол на UBS Снимка: finews.com

Серджо Ермоти ще застане начело на новата финансова мегаструктура, чието управление е поел в най-тежкия ѝ период през 2011 г., оставайки на тази позиция до 2020 г.

Както обяви днес UBS, Ермоти вече се е разделил с президентското място в Swiss Re - една от най-голмите застрахователни групи в света, за да оглави от 5 април UBS, замествайки настоящия главен изпълнителен директор Ралф Хамърс, който ще остане съветник, фокусиран в управлението на процесите по поглъщането на Credit Suisse.

Придобивайки закъсалата конкурентна банка, UBS се изправи пред мащабно преструктуриране, включтелно по високите етажи на управлението си, коментира swissinfo.ch. Така се стигна и до решението за завръщането на Серджо Ермоти - „най-добрият избор” за отговорността да управлява разширената банкова група.

Осемгодишният му рекорд на чело на UBS се определя като „солидно, но просто плаване” – констатация, насочила борда на UBS към връщането на Ермоти, „в светлината на новите предизвикателства и приоритети”, се посочва в изявлението на банката.

Известен със сентенцията си, че „най-доброто му решение е да не цели консенсус”, бившият нов изпълнителен директор посочи, че осъзнава несигурността, но възнамерява „внимателно и систематично” да оцени всички опции. 

Предвид предстоящото му повторно обвързване с UBS, медиите припомнят интервю на Ермоти за Neue Zürcher Zeitung през ноември, когато финансистът прозорливо подчерта, че Швейцария не се нуждае от две големи международни банки, за да процъфтява, посочвайки че силата на един финансов център е неговата диверсификация, а не броят на големите банки. 

Мнозина сега припомнят и думите му „Не съм такъв мазохист, че да се наслаждавам на криза“, казани през 2011 г., когато Ермоти пое UBS в един от най-тежките периоди за банката.

Ралф Хамърс, който го наследи през 2020 г., от своя страна заяви, че се оттегля в интерес на новото дружество и „заинтересованите страни, включително Швейцария и нейния финансов сектор”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: