Стана известно за таен затворен клуб на европейските банкери

Стана известно за таен затворен клуб на европейските банкери Снимка: wikipedia.org

FT разказа за таен клуб на ръководителите на най-големите банки в Европа

Според последните данни, международни финансисти и банкери са си организирали таен клуб за срещи. За последната сбирка на клуба, която се е провела в края на октомври 2024 г. в цюрихския хотел Dolder Grand в Швейцария, разказва изданието Financial Times.

Съобщава се, че подобни срещи са били основани още през 1950 г. от Международния институт за банкови изследвания (Institut International d'Etudes Bancaires, IIEB). Тогава в качеството на създатели встъпват ръководителите на Credit Industriel et Commercial, Union Bank of Switzerland, Société Générale de Belgique и Amsterdamsche Bank. Купуването на членство за пари в тази организация е невъзможно, освен това събитието никога не се отразява в медиите.

По данни на изданието, една от темите на последната среща е била крахът на една от най-старите швейцарски банки Credit Suisse и сливането й с UBS. На срещата са присъствали министърът на финансите на Швейцария Карин Келер-Сутер, както и управителят на Централната банка на страната Томас Йордан.

Изданието заключава, че това е най-секретният клуб на европейските финансисти, където ръководителите на банки се срещат с лидери на различни държави - президенти, министър-председатели, крале, както и председатели на централните банки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: