Южноафриканската PetroSA може да остане без финансиране

Южноафриканската PetroSA може да остане без финансиране Снимка: iol.co.za

Нефтената и газова корпорация на ЮАР получи такова предупреждение от американските банки Jefferies и JP Morgan, британската Barclays и австралийската Macquarie

Причината е, че PetroSA сключи сделка на стойност € 202 милиона със санкционираната „Газпромбанк”, пише Africa Intelligence. Изданието се позовава на протокол от спешна онлайн среща на висшето ръководство на Central Energy Fund (CEF), компанията майка на PetroSA.

Според публикацията, PetroSA изпитва сериозни финансови затруднения и е избрала за свой „основен инвестиционен партньор“ „Газпромбанк”, която е под санкции от 2014 г. С тази инвестиция PetroSA планира да рестартира своята петролна рафинерия в град Моселбай, 

Според протокола от срещата обаче, сключвайки сделка с „Газпромбанк”, PetroSA ще се лиши не само от инвеститори, но и от кредитодатели като австралийската банка Macquarie, която е заявила, че ще преосмисли предложението си за заем от $ 40 милиона. Друг риск, посочен в протокола е, че „интегрираните петролни компании може да не искат да правят бизнес с PetroSA“.

През ноември 2023 г. изданието на центъра за разследваща журналистика АmaBhungane припомни, че за рестартирането на рафинерията в Моселбай са подали оферти 20 компании, включително дъщерното дружество на „Газпромбанк” GPB Africa & Middle East. Комисията за оценка на търговете и бордът на директорите на PetroSA още тогава са изразили загриженост, че евентуално партньорство със санкционираната „Газпромбанк” означава редица проблеми. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: