Китайските банки не приемат доларови разплащания от руски компании

Китайските банки не приемат доларови разплащания от руски компании Снимка: globalvillagespace.com

Някои от китайските кредитни институции дори прекратиха кореспондентските си отношения с руски банки

За това съобщава „Известия”, позовавайки се на източници от руските банкови и бизнес среди. Ходът на Китай следва предприетите мерки за затягане на контрола върху санкциите срещу Русия от страна на САЩ, които на 22 декември заплашиха чуждестранните финансови институции с вторични санкции заради нарушаване на ограничителните мерки. 

Всички доларови разплащания на китайските банки се извършват през кореспондентски сметки в американски банки и са лесно проследими, така че рискът от вторични санкции е реален. 

По-рано източници на Bloomberg съобщиха, че китайските държавни банки са решили да засилят контрола върху транзакциите с Русия. Ходът означава, че китайските финансови институции ще спрат да обслужват компании, включени в санкционните списъци и няма да предоставят финансови услуги на руския военно-промишлен комплекс, независимо в каква валута и в каква юрисдикция се извършват транзакциите.

Според руския бизнес-елит, стотици партньори в Китай вече са обявили намерението си да затегнат контрола, започвайки цялостна проверка на пакета документи по договори и надзор, за да се гарантира, че лица от санкционния списък не участват в плащания. 

Банките на друга „приятелска“ страна, Турция, също наложиха по-строги ограничения на Русия. Почти всички турски банки, работещи с руски компании, блокират плащания, включително в лири и рубли, и затварят кореспондентски сметки на „колеги“ от Руската федерация. В момента само Райфайзенбанк осъществява разплащания и транзакции от Русия в Турция. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: