Швейцарската национална банка не иска цифров франк

Швейцарската национална банка не иска цифров франк Снимка: bnnbreaking.com

Да плащаме всичко и навсякъде с карта стана нещо нормално, но скоро може да настъпят и още промени

В Банката за международни разплащания в Базел, научен институт с най-добра международна репутация, най-ярките умове в областта на паричната политика от най-важните централни банки в света в момента проучват бъдещето на парите, съобщава swissinfo.ch. Целта е да се създаде нова парична форма – цифрови пари, които също като парите в брой да идват директно от централните банки

Икономистите вече говорят за швейцарски ​​електронен франк или за цифрово евро  - защото такива цифрови пари вече съществуват. Далеч от очите на обществеността, централните банки вече са тествали тази нова форма на пари, но само за разплащания между банки. Компаниите в реалната икономика и частните лица все още нямат достъп до цифровите пари на централните банки.

Но това скоро може да се промени. Европейската централна банка иска да направи цифровото евро достъпно за широката общественост преди края на това десетилетие. Но въвеждането на такава форма на пари, наречена от финансовите теоретици „цифрова валута на централната банка на дребно“ е доста противоречиво.

Това важи особено за Швейцария – световният бастион на банковата стабилност, който скоро претърпя все още неизяснени земетръсни процеси с фалита на Credit Suisse и поглъщането ѝ от UBS. Но и в Швейцария силни гласове от финансовия свят поне при закрити врати призовават Швейцарската централна банка (SNB) да издаде електронен франк възможно най-скоро

Електронен франк за широката общественост обаче не е в процес на подготовка, казват от разширения управителен съвет SNB пред Crypto Valley Journal. Според тях, при криза наличието на електронен франк може да доведе до още по-бърза загуба на пари от страна на банките и да застраши стабилността на финансовата система. А SNB очевидно (все още) не желае да поеме този риск.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: