Цената на златото надхвърли € 2000 за унция

Цената на златото надхвърли € 2000 за унция Снимка: zawya.com

Благородният метал поскъпна до нови рекордни стойности миналата седмица

Като цяло през март златото вече отбеляза 6% увеличение на стойността си, а централните банки – с изключение на японската – изглежда започват цикъл на намаляване на лихвите – един от факторите за покачването на цената на златото, заради обратната връзка със стойността на парите, отбелязва Euronews. 

Неочаквано тенденцията беше инициирана от Швейцарската национална банка (SNB), която тази седмица намали лихвите с 0.25%. Подобни движения се очакват и от Федералният резерв на САЩ, а ръководството на Bank of England заяви, че прогнозите на пазара за намаляване на лихвените проценти тази година са „правилни“. 

В петък от Deutsche Bundesbank прецениха, че намаление на лихвите е по-вероятно през юни, отколкото през април. Такава е и прогнозата на Европейската централна банка (ЕЦБ), с оглед устойчивостта на икономиката и инфлационните тенденции. 

Така намаляването на лихвения процент се очерта като един от двата основни катализатора за поскъпването на златото, докато вторият се оказа повишената склонност на централните банки да увеличат златните си резерви.

Според изследване на Bank of America, публикувано тази седмица, през последните две години централните банки са трупали злато с безпрецедентна скорост, придобивайки повече от 2100 тона от благородния метал. По време на инфлационен натиск или забавяне на икономиката златото се приема за безопасна и сигурна гаранция за стабилността на централните банки. 

Bank of America очаква, че намаляването на лихвените проценти ще доведе със себе си намаляване на доходността на облигациите, което би привлякло към пазара на златото и интереса на инвеститорите, включиткелно малките. Потенциално, това може да тласна цената нв скъпоценния метал към диапазона € 2300 - € 2 600 за унция.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: