Шумът в ушите се появява по същата причина, както и деменцията

Шумът в ушите се появява по същата причина, както и деменцията Снимка: https://pixabay.com/

Изследователи от Университета на Южна Дания откриха връзка между шума от трафика и риска от развитие на шум в ушите

Те посочват порочен кръг в своето изследване, включващ реакциите на стрес и нарушенията на съня като потенциална причина.

В ново пручване на 3,5 милиона датчани, изследователи от отдела за клинични изследвания и института Meersk McKinney Møller към Университета на Южна Дания установиха, че колкото повече шум от трафика чуват датчаните у дома, толкова по-висок е рискът от развитие на шум в ушите.

Шумът в ушите се проявява най-ясно чрез досадни свистящи звуци в ушите, които притесняват много хора. Но за първи път изследователите откриха връзка между излагането на шум от  пътя и резултатите, свързани със слуха.

„В нашите данни открихме повече от 40 000 случая на шум в ушите и се оказа, че за всеки 10 dB шум в домовете на хората рискът от развитие на шум в ушите се увеличава с 6%“, казва съавторът на изследването Мануела Лех Кантуария, доктор по философия.

Тя и нейният колега Йеспер Хвас Шмид, асистент по клинични изследвания и главен лекар в университетската болница в Одензе, са загрижени за множеството здравословни проблеми, които шумът от трафика изглежда причинява. През 2021 г. те откриха връзка между шума от трафика и деменцията.

„Трябва да се обърне повече внимание на значението на шума от трафика за здравето. Тревожно е, че шумът изглежда увеличава риска от шум в ушите, сърдечно-съдови заболявания и деменция“, казва Йеспер Хвас Шмид.

Той е на мнение, че големият брой докладвани случаи на шум в ушите вероятно е само върхът на айсберга.

„Като цяло около 10% от населението изпитва шум в ушите от време на време. Това се дължи на стреса и лошия сън, което може да се влоши от шума от трафика“, отбелязва Шмид.

Изследователите също смятат, че шумът през нощта може да бъде още по-вреден за здравето.

„Това засяга нашия сън, който е толкова важен както за физическото, така и за психическото възстановяване. Затова си струва да помислим дали може да се направи нещо за подобряване на съня, за хората, живеещи до натоварен път“, казва Мануела Лех Кантуария.

 

https://ehp.niehs.nih.gov/doi/10.1289/EHP11248

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: