Как можете да се предпазите от деменция?

Как можете да се предпазите от деменция?

Ето някои прости неща, които можете да правите, за да я предотвратите

Да живееш с деменция може да е изключително трудно. И тъй като се очаква броят на хората, диагностицирани с Алцхаймер в Обединеното кралство да нарасне през следващите няколко години, може би е най-добре да започнете да вземате някои променящи живота решения, които могат да намалят риска.

Според Alzheimers.org.uk около 900 000 души вече живеят с деменция в Обединеното кралство, като се очаква да достигнат 1,6 милиона души до 2040 г. Защо е това рязко нарастване? Всъщност се дължи на ускореното застаряване на населението.

Ако се чудите, Science Direct обяснява: „Застаряването на населението се отнася до промени във възрастовия състав на населението, така че има увеличение на дела на възрастните хора.“

Но защо се увеличава?

„Продължителността на живота в световен мащаб е скочила от 34 години през 1913 г. до 72 години през 2022 г. и се очаква да продължи по тази дългосрочна траектория“, посочва Международният валутен фонд. „Застаряването на населението е най-широко разпространената и доминираща глобална демографска тенденция, дължаща се на намаляващата раждаемост, нарастващата продължителност на живота и навлизането на все по-големи групи в по-напреднала възраст.“

Какво означава това?

Health.org.uk посочва, че въпреки че делът на възрастните хора, които се нуждаят от социална подкрепа на всяка възраст, е намалял, делът на тези над 75 години с дългосрочно състояние (като деменция) се е увеличил и техните нужди вероятно ще станат по-сложни, което ще доведе до повишено търсене на услуги на Националната здравна служба.

„С напредването на възрастта рискът от развитие на болести и отслабване на организма се увеличава, което води до по-голяма нужда от здравни и социални грижи“, обясняват те. 

Какво може да се направи?

Експертът проф. Пол Матюс, ръководител на катедрата по мозъчни науки в Imperial College London и директор на Института по деменция на Обединеното кралство, казва, че гените, които наследяваме, не са единственият рисков фактор, за който трябва да се тревожим. „Начинът на живот води до около една трета от всички случаи“, казва той.

Ето няколко препоръки:

Пийте си кафето

Кафето съдържа полифеноли, които помагат за намаляване на възпаленията. Матюс казва, че винаги пие по две-три силни чаши всеки ден, така че – напред към кафеварката.

Дишайте чист въздух

„Има доказателства, че замърсителите във въздуха, особено малките частици, които могат да се генерират от автомобили и камиони, могат да увеличат риска от деменция, вероятно чрез засилване на възпалителните реакции на тялото.“, обяснява Професор Матюс.

Учените наскоро откриха, че хората, които са изложени на зони с интензивен трафик, може да са с повишен риск от деменция. Това обаче не означава непременно, че трябва да напуснете дома си. „Не е толкова просто, тъй като всички в градските райони имат по-висока честота на деменция. Различни фактори отличават всеки човек“, посочва Матюс. 

Спрете прекомерното пиене

Професор Матюс обяснява, че алкохол може да се пие умерено и той може да накара клетките в мозъка да работят по различни начини.

„Консумацията на алкохол е свързана с по-малък размер на мозъка, а размерът на мозъка намалява прогресивно с увеличаване на средния прием на алкохол.“

За съжаление, няма безопасно ниво на консумация на алкохол, което да не влияе на размера на мозъка – така че вероятно има смисъл да не прекалявате.

Спортувайте два пъти седмично

Това, че остарявате, не означава, че трябва да си спестявате дейности и общуване. Има доказателства, че сигналите от мускулите и имунната система влияят положително на мозъка.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията потвърждават: „Физическата активност може да ви помогне да мислите, да учите, да решавате проблеми и да се радвате на емоционален баланс. Може да подобри паметта и да намали тревожността или депресията.“ Ако не сте напълно убедени, проучване на ScienceDirect установи, че когнитивният спад е по-силен сред неактивните възрастни в сравнение с активните.

Не карайте колело или мотор без каска

Наранявания на главата от всякакъв вид (удари по главата или дори сътресение) могат да увеличат риска от деменция и затова проф. Матюс казва, че никога не би карал колело без каска.

„В колата винаги карам много внимателно и слагам предпазен колан. Най-много се притеснявам от наранявания на главата. Счупването на крайник не е толкова лошо. Увреждането на мозъка е нещо, от което няма връщане.“

Не пренебрегвайте съня

Матюс е особено чувствителен относно графика си за сън – и вие трябва. „Важно е да сигнализирам на мозъка си, че се изключвам, за да мога да намаля мислите, които минават през главата ми и смущават съня ми“, казва той.

Ако търсите съвети, Матюс настоява да си легнете за 30 минути и да се заемете с релаксираща дейност. Тя ще сигнализира на мозъка ви, че е време да се изключи. Той обяснява и защо поддържането на добър график за сън е полезно за нашето здраве и това може да ви изненада!

„Сънят влияе върху това, което ядем“, разкрива той. „Поддържането на добър режим на сън помага за намаляване на апетита, което от своя страна помага за намаляване на консумацията на мазнини и храни, които предизвикват възпаления. Това намалява рисковете от деменция.

Яжте своите омега-3 и фибри

Матюс предпочита ежедневно меню, което включва плодове и овесени ядки за закуска. Всички те са с високо съдържание на фибри, които контролират глюкозата в тялото, като помагат за предотвратяване на възпаление на мозъка.

Опитва се да избягва месото, но обича риба.„Месото има високо ниво на лоши мазнини, които могат да увеличат склонността към възпаление и да причинят други здравословни проблеми“, посочва той. „Ям риба, защото е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини. Този тип добри мазнини може да намали възпалителността, което е добре за здравето на мозъка.

Спрете да пушите незабавно

Общоизвестно е, че пушенето вероятно не е най-доброто нещо за здравето, но знаете ли, че някои от свързаните с него рискове включват шанса да получите деменция? Матюс обяснява, че споменатите по-горе фактори за начина на живот са сравнително малки, с изключение на пушенето.

„В цигарения дим има толкова много токсини, голяма част от които не разбираме много добре“, казва той. „Всички те допринасят за създаването на лепкавост в кръвта, което може да доведе до кръвни съсиреци и да причини много заболявания, свързани с мозъка, включително инсулт.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: