Швейцария разкри получателите на 500 кг кокаин, конфискуван от фабрика на Nespresso

Швейцария разкри получателите на 500 кг кокаин, конфискуван от фабрика на Nespresso Снимка: s-ge.com

Впечатляващото количество бял прах е иззето през май 2022 г., но едва сега разследването отбеляза напредък

Прокуратурата на провинция Базел е идентифицирала лица, които са се опитали да приберат пратката. По заповед на швейцарските власти са арестувани двама албанци, живеещи в италианската провинция Ломбардия.

Огромното количество кокаин на стойност около € 50 милиона беше открито в контейнер с кафе, изпратен от Бразилия през Антверпен до завода на Nespresso в швейцарския град Ромон, в района на Фрибург. След като на местно ниво разследването буксува две години без резултат, полицията във Фрибург едва не приключила случая, без да открие получателя на кокаина, твърдайки единствено, че не е бил предназначен за фабриката на Nestle. 

Следователите в кантона Базел обаче не се отказват и след безкрайни анализи на записи от охранителни камери се натъкват на обещаваща следа, водеща до Италия и двамата албанци. Единият е арестуван в провинция Бреша и неуспешно се опитва да обжалва екстрадицията си в Швейцария, но вече е предаден на полицията в Базел. 

По-сложна е екстрадицията на втория, който е с италианско гражданство, но и той вече е в ръцете на швейцарското правосъдие. Прокуратурата на провинция Базел отбелязва, че по случая са арестувани трима души, макар че за третия не е оповестила нищо.

Производствената база на Nespresso в Ромон е една от най-модерните във веригата, след като през 2020 г. в обновяването ѝ бяха вложени CHF 160 милиона.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: