Tишината в офиса вреди на психичното здраве на служителите – проучване

Tишината в офиса вреди на психичното здраве на служителите – проучване Снимка: https://pixabay.com/

Пълната тишина в офиса не е благоприятна за доброто здраве

 Изненадващо, но изборът да работите в оживено кафене, а не в офис с тишина като в библиотека, може да е по-здравословно, сочи ново проучване от университетите на Аризона и Канзас.

Докато силният шум в офиса е вреден за служителите, пълната тишина също не е благоприятна за здравословна работна среда. Изследователите са установили, че идеалното ниво на шум е около 50 децибела, което е приблизително еквивалентно на звука от умерен дъжд, който удря покрив или песен на птици.

"Всеки знае, че силният шум причинява стрес и всъщност много силният шум е вреден за слуха. Но новото е, че при ниски нива на шум - по-малко от 50 децибела - реакцията на стрес е по-висока", казва съавторът изследовател и лекар, професор Естер Стърнберг, директор на Института за изследване на работната среда, благосъстоянието и производителността в Университета на Аризона.

Проучването, част от по-големия проект за изследване на работното място за уелнес, ръководен от Sternberg, предполага, че ако работодателите възнамеряват да построят или препроектират своето офис пространство с оглед здравето и благосъстоянието на служителите, е добре да се консултират с акустични инженери.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: