The Lancet: Учени откриха 5 професии, които могат да доведат до деменция

The Lancet: Учени откриха 5 професии, които могат да доведат до деменция

Проверете, вашата специалност също ли е в риск?

Въпреки че многократно е доказано, че заседналият начин на живот убива, а физическата активност е полезна за здравето, резултатите от изследване на група учени от Норвегия и САЩ, чиято статия е публикувана в The Lancet Regional Health - Europe, разкриха странен парадокс - натоварванията са различни.

Едно е, ако тренирате във фитнес залата или тичате в свободното си време, а съвсем друго е, ако дейността, с която си изкарвате прехраната, включва физически труд.

Ако трябва да стоите, да ходите, да се навеждате, да повдигате нещо или някого, да се катерите някъде и така през цялото си работно време, деменцията може да ви очаква при пенсиониране. По-специално, изследователите класифицират като рискови професии продавачи, санитари, медицински сестри, както и фермери и животновъди.

Учените направиха такива плашещи заключения, след като анализираха данни за повече от 7000 мъже и жени. Изследователите сравняват тяхното ниво на физическа активност на работното място на възраст между 33 и 65 години с риска от деменция или леко когнитивно увреждане през 70-те им години.

Оказва се, че тези, които са изкарвали прехраната си с физически труд на средна възраст, имат 15,5% по-голям шанс да развият деменция и леко когнитивно увреждане в напреднала възраст, докато тези, които не се нуждаят от такава физическа активност на работното си място, увеличават шансовете си за развитие на деменция и леко когнитивно увреждане в напреднала възраст само с 9, %.

Защо точно тези професии?

Изследователите предполагат, че този ефект може да има комплексен произход и не става въпрос само за тежък физически труд. Например работата като продавач или грижата за възрастни хора често е свързана със стрес, липса на необходимост от вземане на самостоятелни решения, дълго работно време, висок риск от прегаряне и т.н. В същото време по-малко взискателната работа може да предоставя повече възможности за почивка и възстановяване.

Съществува и теория, че професии като инженер, администратор, учител и други имат стимулиращ ефект върху мозъка и следователно   позволяват да запазите бистър ум до дълбока старост.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: