Търговци на оръжия и наркотици използват авангардни технологии

Търговци на оръжия и наркотици използват авангардни технологии Снимка: 6abc.com

С миниатюрните тракери Apple AirTags престъпни групи проследяват нелегалните си товари

Според Forbes, по този начин се следят доставките на компоненти за оръжие или наркотични вещества. Изданието отбелязва, че наркотрафикантите отдавна следят товара си с помощта на GPS тракери, които обаче са твърде обемисти и често се повреждат. Затова престъпната търговия се обновява с AirTags, които са миниатюрни, дискретни и надеждни.

Митническата и гранична служба на САЩ описват два такива случая. При единия, прикрити с фолио цеви на пушки, оборудвани с AirTag, са били транспортирани от Америка до Израел. В другия случай компоненти за оръжия са пътували с доставка на автомобилни части. Нелегалната пратка е била маркирана с етикет, прикриващ проследяващото утройство.

Чрез високотехнологичните тракери търговците не само могат да установят дали доставката е стигнала до адресата, но и дали не е попаднала в ръцете на полицията или при конкурентна групировка.

Apple пусна проследяващото устройство AirTag през 2021 г. като средство за проследяване на лични вещи на потребителите. Престъпният свят обаче бързо откри предимствата на технологията и активно започна да я използва, включително за проследяване на нищо неподозиращи хора или „мулета”, пренасящи нелегалните стоки. Тракерът може лесно да се скрие под етикет върху колата на „жертвата” или в ръчния ѝ багаж.

Правоприлагащите органи също използват AirTag за проследяване на превозни средства на престъпници. Известни са и случаи на „семейно” използване на AirTag, тъй като поставено незабележимо върху мобилен телефон, крючодържател, чанта или портфейл, устройството на Apple с големина на дребна монета дава точна информация къде се намира проследяваният член на семейството.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: