Предложиха да се добави нов цвят към светофарите

Предложиха да се добави нов цвят към светофарите

С цел повишаване на сигурността на водачите и пешеходците

Изследванията показват, че добавянето на бяла светлина на светофарите може да увеличи скоростта на трафика и да подобри безопасността както за автомобилистите, така и за пешеходците, съобщават на сайта на NC State University.

Традиционните червен, зелен и жълт цветове на светофарите се използват вече цяло столетие. С развитието на автономните транспортни средства обаче, се появи необходимостта от нов подход. Екип от изследователи от държавния университет в щата Северна Каролина предложи да се добави четвърта, бяла светлина на светофарите, за да се оптимизира трафика на кръстовищата.

Резултатите от проучването на новия модел показват 25% подобрение на трафика на движение на кръстовищата както за автомобилите, така и за пешеходците.

Въпреки че практическото внедряване на такава система изисква значителни усилия и инвестиции, изследователите вече се подготвят за тестването ѝ в реални условия. 

Главната задача остава да се убедят шофьорите в необходимостта да се доверят на новия светлинен сигнал и той да се  адаптира за пешеходците.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: