Стотици камиони замърсяват всеки ден въздуха на границата ни с Румъния

Стотици камиони замърсяват всеки ден въздуха на границата ни с Румъния Снимка: ansa.it

Според Euronews, това е още един аспект на проблема с Шенгенското членство на България и северната ѝ съседка

От замърсения въздух се оплакват не само шофьорите, но и жителите на Гюргево. „Въздухът наоколо е непоносим”, казва местен жител пред Euronews. Голяма част от тежкотоварните камиони пренасят храни и двигателите им работят непрестанно, за да поддържат хладилните системи. Мръсен е не само въздухът, но и цялата околност е затрупана с боклук, тъй като шофьорите чакат край пътя с дни без удобства и санитарни съоръжения

Ситуацията не е по-добра и от нашата страна. Русе от години безуспешно се опитва да ограничи замърсяването на въздуха. Русенци протестират и отнесоха проблема до Европейския парламент.

Според Евростат, в България и Румъния са измерени най-високите стойности на замърсяване с фини прахови частици в ЕС. Заедно с изгорелите газове от трафика, те са риск за здравето и продължителността на живота на граничните общности, причинявайки хронични и остри респираторни и сърдечносъдови заболявания, казват от Европейската агенция по околна среда.

Според скорошен анализ на счетоводната организация KPMG, дългото задържане на превозни средства от двете страни на Дунав се изразява в 46 000 тона емисии въглероден диоксид годишно, или около половин милион тона за годините, минали в чакане за Шенген. От KPMG отбелязват, че това количество е еквивалент на над 600 GWh електроенергия, която една година би захранвала 60 000 жилища, вместо да я черпят от замърсяващи топлоелектрически централи.

Румъния и България са в ЕС от 2007 г., но още не са част от Шенгенската зона, където транспортът преминава без граничен контрол, без часове чакане по границите, без задръстен трафик и без облаци изгорели газове от работещите двигатели. Според Европейската комисия и Европейския парламент, двете страни са изпълнили необходимите критерии за присъединяване към Шенген преди десетилетие, но все още нямат единодушното одобрение от Съвета на ЕС, където Австрия се опасява от засилване на мигрантския поток, а Нидерландия критикува съдебната реформа и борбата с корупцията у нас

Следващия месец отново предстои гласуване и Европейския парламент отново призова страните-членки да подкрепят присъединяването на България и Румъния към Шенген. Сред аргументите вече е и тежката екологична ситуация по границата между двете страни, която е риск и за здравето на местните хора, и за околната среда, и за плановете на ЕС за климатична неутралност и нулеви парникови емисии до 2050 г. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: