Хапчетата против киселини могат да причинят деменция

Хапчетата против киселини могат да причинят деменция

Изследователи от Университета на Северна Каролина (САЩ) откриха връзка между деменцията и употребата на хапчета против киселини

Резултатите от работата на учените бяха представени в списание Neurology.

Според лекарите такива лекарства потискат работата на протонната помпа. Това е ензим, който е отговорен за производството на солна киселина от париеталните клетки на париеталните жлези на стомаха. Прекратяването на работата му осигурява постоянно повишаване на рН на стомаха, свеждайки до минимум вредния ефект на солната киселина, поради което се появяват киселини.

Авторите проследяват здравословното състояние на почти 6000 пациенти в продължение на 5,5 години. От тях около 600 са имали сенилна деменция. Анализът на събраната информация показа, че постоянната употреба на лекарства срещу киселини с 33% увеличава риска от развитие на деменция в напреднала възраст.

Въпреки тези резултати обаче изследователите отбелязват, че това изследване не предоставя убедителни доказателства за причинно-следствена връзка между употребата на инхибитори на протонната помпа и развитието на деменция. Необходими са допълнителни изследвания, за да се потвърдят тези резултати и да се изясни точният механизъм, който може да обясни тази връзка.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: