Шумът от трафика вдига кръвното налягане

Шумът от трафика вдига кръвното налягане Снимка: drexel.edu

Досега връзката между повишаването на кръвнокто налягане и пътния трафик се приписваше на замърсения въздух.

Ново проучване, публикувано в JACC: Advances today, елиминира фактора замърсяване и доказва, че шумът сам по себе си може да повиши риска от хипертония - състояние, което засяга около една трета от възрастното население на света, отбелязва Euronews. 

Заболяването действа, като при по-високо кръвно налягане кръвта притиска по-силно стените на артериите, което означава, че сърцето трябва да работи по-усилено, за да я изпомпва. С течение на времето това натоварва органите и увеличава риска от инфаркти, инсулти и аневризми, Внезапният скок на кръвното налягане може да доведе до симптоми като замъглено зрение, недостиг на въздух, кървене от носа, болка в гърдите и замайване.

Учените, провели изследването, са проследили здравните картони на над 240 000 души на възраст от 40 до 69 години, анализирайки данните от последните осем години. В резултат на това е установено, че градските жители, които живеят вблизост до шумни пътни артерии, са далеч по-предпразположени към хипертония, като рискът се увеличава с повишаването на шумовите нива. Като допълнение се оказва, че шумовото замърсяване предизвиква отделянето на хормона на стреса кортизол, поставяйки практически организма в състояние на стрес.

Проучването съветва хората при възможност да избягват шумни зони, да ползват тапи за уши, да изолират стените, да оборудват жилищата си с шумоизолиращи прозорци и да ги отварят в тихите часове от денонощието.

Учените обаче имат най-много препоръки към политиците, призовавайки преди всичко към цялостни решения - например,  по-строги правила за ограничение на шума и по-активно  намаляване на интензивния трафик в определени часове от деня. Ключова стъпка в тази посока е безплатният обществен транспорт, който елиминира в значителна степен ползването на лични превозни средства, както сочи досегашният опит. 

Градското планиране също трябва да допринесе, предвиждайки разнообразен спектър шумови прегради и увеличаване на градската зеленина. В същото време учените призовават автомобилопроизводителите да инвестират в разработването на по-тихи превозни средства, прилагайки напреднали технологии.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: