Невролог твърди, че почти всеки може да се научи да мърда ушите си

Невролог твърди, че почти всеки може да се научи да мърда ушите си Снимка: https://pixabay.com/

Прието е да се счита, че способността да се движат ушите е вродена, но Даниел Щраус, професор по неврология от Германия, твърди, че това всъщност не е така

Почти всеки човек, сигурен е неврологът, може да се научи да мърда  ушите си, пише planet-today.

 

"Практически всеки може да се научи да мърда ушите си, но трябва да се разбере, че това може да изисква продължително обучение. Но такава възможност съществува, така че не трябва да приемате, че хората могат да движат ушите си само ако имат специално вродено умение", казва ученият.

Щраус участва в научна работа, в която изследователите се опитват да установят дали звуковите сигнали могат да провокират неволни движения на ушите при хората, както при животните.


Щраус предполага, че хората имат рудиментарна способност да мърдат ушите си, за да се фокусират по-добре върху определени източници на звук. Много видове имат тази способност - по-специално кучета и котки, зайци, коне и т.н.

 

Проучването е потвърдило, че Щраус е прав, но движенията на човешкото ухо били едва забележими. Но ако желаят, хората могат да се научат да движат ушите си по-явно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: