Фураж от водорасли е новата инвестиция на Бил Гейтс

Фураж от водорасли е новата инвестиция на Бил Гейтс Снимка: Euronews

Милиардерът се включи в набирането на началното финансиране за австралийския стартъп Rumin8.

Австралийците от Пърт проведоха кампанията си чрез инвестиционната фирма Breakthrough Energy Ventures (BEV) и получиха подкрепа не само от създателя на Microsoft, но и от Джеф Безос (Amazon) и съоснователя на Alibaba Джак Ма, съобщава Euronews.  

Rumin8 вече разполагат с общо AUD 25 милиона (€ 16 милиона), които ще използват основно за да „финансират решения за чревните емисии метан от добитъка” – т.е., фураж на основата на водорасли. Освен това, ще проверят търговския успех на продукта си в Австралия, Нова Зеландия, Бразилия и САЩ.

Метанът е един от най-големите двигатели на глобалното затопляне, а животновъдството, и по-точно животинският тор е източник на около 32% от емисиите на парниковия газ. Така че храната на животните естествено се очерта като основен обект на експериментите за намаляването на тези емисии. 

Доказано е, че водораслите по естествен път намаляват рязко производството на метан в процеса на храносмилане при едрия рогат добитък. Морската добавка потиска производството на един естествен ензим, който служи като катализатор за образуването на метан при ферментацията на храната в чревния тракт на добитъка. По този начин фуражът с водорасли намалява с до 80% емисиите метан, който животните отделят с оборския тор.

Rumin8 не е първата компания, разработила идеята. Естествени фуражни добавки за пасищни животни на базата на морски водорасли създадоха и шведски, ирландски и израелски учени. Предимството на Rumin8 са отличните резултати от мащабните лабораторни и полеви изпитания на фуража им, както и евтиното производство, което е гаранция за приемлива пазарна цена на техния продукт. 

С около 20% в глобалните парникови емисии, метанът е вторият най-разпространен парников газ след въглеродния диоксид (CO2). Според Агенцията за опазване на околната среда на САЩ обаче, метанът е над 25 пъти по-мощен от CO2 при задържането на топлината в атмосферата, което го прави причина за близо 45% от текущото затопляне, сочат данните за 2022 г. на Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC). Източниците и мащабите на замърсяване с метан се следят и от разработените неотдавна специализирани сателити на ООН. 

На COP27 през ноември 150 държави се ангажираха до края на това десетилетие да намалят емисиите метан с 30%, а заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс определи стъпката като най-евтиният и бърз начин за забавяне на глобалното затопляне през следващите години”. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: