Сардиния търси овчари

Сардиния търси овчари Снимка: news.italy24.press

Животновъдните ферми и селата на острова опустяват, но местните власти може би са намерили решение, привличайки граждани на Киргизстан

Пилотният проект цели да подкрепи и насърчи икономиката на Сардиния, но младите местни жители не се интересуват от перспективата да работят като овчари, пише fanpage.it. Идеята сега е на средиземноморския остров първоначално да се заселят 60 киргизки овчари със семействата им и при добро развитие на двустранните отношения да се привлекат още 40.

Според местните власти, идеята киргизи да се преместят на 6000 км от страната си „не е принудителна имиграция, а възможност”. Изискването е възраст от 18 до 45 години и опит в животновъдството. Киргизстан има подходящи традиции в тази област, с отглеждането на огромните каракулски и аргалски овце, чиито характеристики са сходни с местните породи – гордостта на Сардиния.

Лозунгът на пилотния проект е „Не разрушаваме стени и не спираме лодки, а гледаме овце и обработваме земя”. Инициаторите в лицето на Coldiretti, най-голямата селскостопанска асоциация на Италия, киргизкото министерство на труда, италианските министерства на външните работи и земеделието и киргизкото посолство се надяват инициативата да се развие „като среща, а не като сблъсък”.

Сардиния вече има опит с наемане на селскостопански работници от Албания и Румъния, но оценката е, че „икономическата нестабилност” на двете страни не гарантира сигурен приток на работна ръка. Според Coldiretti „Фермерите в Сардиния трябва да могат да разчитат на обучени работници, които ще останат в района поне десет години". Така че занапред проектът за набиране на чуждестранни овчари ще се развие в два процеса – обучение и трайно внедряване в трудовата сила на италианското селско стопанство. 

Според статистиката, в столицата на Сардиния Каляри вече работят около 2 000 киргизци, голяма част от които са жени, препитаващи се като болногледачки. Местните медии отбелязват, че Италия е добра възможнност за киргизките овчари, тъй като средната заплата в Киргизстан е около $ 150, докато в Италия ще започнат с трудово възнаграждение между € 1 000 и € 1 400, плюс безплатна къща в някое от обезлюдените села на Сардиния, обхванати в проекта.

Като цяло, в италианското селско стопанство вече работят с редовни трудови договори 358 000 чужди граждани от 164 страни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: