Искате да спасите животно в риск? Осиновете кокошка!

Искате да спасите животно в риск? Осиновете кокошка! Снимка: hampshirechronicle.co.uk

В промишлените птицеферми кокошките снасят яйца от около четиримесечна възраст, докато станат на година и половина, когато носливостта им намалява и ги изпращат за клане

В желанието си да ги спаси от тази съдба, British Hen Welfare Trust (BHWT) в Обединеното кралство им търси нов дом. Инициативата, представена в Euronews, стартира през 2005 г. с първоначално скромната цел да се спасят около 100 кокошки - за това призовавала скромна реклама в местен вестник в Девън – снимка на окаяните птици с текста: „Никога не сме стъпвали на трева, никога не сме виждали слънце, бихме се радвали на дом. Можете ли да помогнете?"

Към днешна дата BHWT са намерили приемни домове за близо 1 милион кокошки носачки, изправени пред алтернативата да бъдат заклани за производство на храна за домашни любимци или нискокачествени месни продукти, тъй като носачките не са от породи, които обикновено се използват за консумация от хората.

„Те са толкова издръжливи малки същества. Те не са просто домашен любимец, а всъщност получавате нещо в замяна – по няколко пресни яйца седмично за закуска”, казват от BHWT. Практиката им е да предоставят на желаещите по 4 – 5 кокошки, включително един петел – групичка, която освен яйцата, отлично съживява двора ви, „прекопавайки” го ежедневно, под звуците на успокояващо пасторално кудкудякане.

Над половината от хората, които веднаж са взели кокошки от BHWT, превръщат това в традиция. Условието е на птиците да бъде осигурен живот на открито

Сега BHWT води кампании за свободно отглеждане на всички кокошки, но идеята не се вписва в огромното търсене на евтини яйца и фермерите се съобразяват с това. Биха могли обаче да балансират приходите си, произвеждайки по-скъпи, но и по-вкусни яйца от свободно отглеждани кокошки в по-малки кокошарници, съветват от BHWT.

Инициативата вече е популярна и в Германия, Белгия, Нидерландия и Южна Франция, където повече от 50 000 кокошки са намерили нов дом. „Това, което правим, е похвално, но е само лечение на симптома – необходими са промени в начина, по който се отглеждат пилетата”, казват от BHWT. 

Вместо да развъждат „машини за яйца“, чието здраве бързо се влошава, фермерите биха могли да се съсредоточат върху породи с „двойно предназначение”, т.е. с добър добив и на яйца, и на месо. Тогава за месо ще могат да се използват и мъжките пилета, вместо да бъдат изхвърляни като „безполезни отпадъчни продукти“, или да се реализират като яйца, като полът на зародиша се определя „in ovo“.

Породите с „двойно предназначение” имат и друго предимство: те могат да оцелеят и на по-непретенциозна храна – например, отпадъци от консумацията на хората. Това ще намали употребата на соя, с която обикновено се хранят породите в търговските птицеферми. От BHWT отиват и по-далеч – за отглеждането на соя се унищожават тропически гори, което засяга климата на цялата планета.

В обобщение, ако осиновите кокошка, не само ще я спасите от кланицата, но ще осъществите и „еко”-принос, получавайки в замяна благодарността на домашния си любимец под формата на вкусна и здравословна закуска.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: