Отпускат 27,5 млн. лв. на земеделски стопани за подпомагане чрез помощ de minimis

Отпускат 27,5 млн. лв. на земеделски стопани за подпомагане чрез помощ de minimis Снимка: pixabay.com

Отпускат се 27,5 млн. лв. на Държавен фонд „Земеделие“ за подпомагане на земеделски стопани чрез помощ de minimis

Правителството прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ за 2023 г. в размер на 27,5 млн. лв. 

Средствата се отпускат за осигуряване на подкрепа в секторите „Животновъдство“, в това число пчелен мед и в сектор „Растениевъдство“ чрез помощ de minimis, като общият размер на помощта за 2023 г. става 47,5 млн. лв. 

Съгласно Меморандум между Министерския съвет, Министерството на земеделието и храните, Министерството на финансите и Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест, подкрепата чрез минималната помощ de minimis ще бъде насочена към най-малките земеделски произовдители. 

Чрез финансовата подкрепа ще се предотврати оформянето на негативна ситуация при функционирането на най-малките земеделски стопани от първичното селскостопанско производство. Осигуряването на финансов ресурс за предоставяне на помощ от типа de minimis има за цел компенсиране на част от производствените разходи и осигуряване на средства за подготовка на реколта 2024.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: