Революционен процес превръща пластмасови отпадъци и парникови газове в устойчиви горива

Революционен процес превръща пластмасови отпадъци и парникови газове в устойчиви горива Снимка: solliance.eu

Експериментът, реализиран в реактор със слънчево захранване, използва „чудотворния материал“ перовскит, който оптимизира драматично ефективността при добива на слънчева енергия.

В статия, публикувана  в сп. Nature Synthesis, научният екип от университета в Кеймбридж описва новаторската си разработка. Публикацията, озаглавена „Фотоелектрохимично преобразуване на въглероден диоксид (CO2) в гориво, с едновременно пластмасово реформиране“, разкрива как благодарение на рекордната си ефективност, слънчевият реактор трансформира CO2 и пластмасови отпадъци в продукти, приложими като горива в широк спектър индустрии. Използвайки ги като изходни суровини, разработената система решава паралелно още два глобални проблема - пластмасовото замърсяване и парниковите емисии.

„Преобразуването на отпадъците в нещо полезно с помощта на слънчева енергия, е основна цел на нашето изследване. Пластмасовото замърсяване е огромен глобален проблем, тъй като много често пластмасите, които изхвърляме в контейнерите, се изгарят или се озовават на сметищата“, казва професор Ервин Райзнер от катедрата по химия на университета в Кеймбридж.

„Слънчева технология, която се справя едновременно с пластмасовото замърсяване и парниковите газове, може да промени играта в развитието на кръговата икономика. Сега правим сравнително прости молекули на базата на въглерод, но системата ни е гъвкава и регулируема, така че чрез промяна на катализатора, бихме можли да произвеждаме много по-сложни продукти“, обяснява Субхаджит Бхатачарджи, друг член на научния екип. 

Според учените от Кеймбридж, досега въглеродният диоксид не е преобразуван селективно и ефективно в продукти с висока стойност.

Колкото до „чудотворния” перовскит, който е в основата на революционния слънчев реактор, очакванията са свръхпроводимостта му да промени радикално всичко – от скоростта на интернет, до генерирането на слънчева енергия, където вече счупи всички рекорди. Находища на перовскит са открити в Урал, Австрия, Швейцария и Финландия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: