Дразнят ли ви новите капачки, закачени за бутилките?

Дразнят ли ви новите капачки, закачени за бутилките? Снимка: praguemorning.cz

От юли новото захващане на пластмасовите капачки ще се въведе масово за всички пластмасови бутилки с обем до 3 литра, изяснява Euronews

Първи го приеха производителите на Coca-Cola за Европа. Според тях, „тази малка промяна има потенциала да окаже голямо въздействие”, тъй като гарантира, че и капачката ще се рециклира заедно с бутилката

Новият дизайн действително предизвика възмущение у европейските потребители – някои дори твърдят, че след като не могат да махнат капачката, вече не изпитват същото удоволствие, отваряйки си бутилка студена напитка в летните жеги. Социалните медии кипят от подигравки и оплаквания, че капачките ни пречат да пием, удрят ни по носа и пр. и пр. 

Тогава защо беше предприета промяната? Оказва се, че скачената капачка е част от по-голям план за справяне с пластмасовите отпадъци в Европа. Директивата е обявена още през 2018 г., с цел да се намалят пластмасовите отпадъци от предмети за еднократна употреба – а според европейската администрация, капачките са един от най-често изхвърляните пластмасови продукти сред природата и по плажовете.

Огромната част от тях остават нерециклиани и завършват в моретата. Същевременно производството на пластмаса изхвърля в атмосферата над 850 милиона тона вредни газове годишно. Така че новите капачки са само една от поредицата мерки, които ЕС ще предприеме както по отношение на производствените обеми, така и срещу пластмасовото замърсяване.

Скоро ще изчезнат и опаковките за пресни плодове и зеленчуци, опаковките за тоалетни принадлежности в хотелите и за прибори в заведения за хранене, реши европейската администрация през март, въпреки трудната битка с „пластмасовите” лобисти и съпротивата им срещу Европейската зелена сделка. 

Разбира се, държавите-членки на ЕС са в правото си сами да определят дизайна на новите капачки, стига това да улесни изхвърлянето им заедно с бутилките и от там – рециклирането им. Въвежда ги дори Обединеното кралство, макар че няма тези задължения след Brexit. 

Европейската администрация вероятно не е запозната с българската иницатива „Капачки за бъдеще”, с която подпомагаме детското здравеопазване у нас, като същевременно намаляваме пластмасовото замърсяване и осигуряваме ценна суровина за производсвото на рециклирана пластмаса. Така че европейското решение няма да ни спре да късаме капачките, както и да са прикрепени – защото „Капачки за бъдеще” са кажи речи единствената кауза, която ни обедини в последните години. 

Между другото, подобна инициатива, наречена „Капачки за солидарност”, процъфтява и в Лансароте, един от Канарските острови. Там със средствата, получени от предаването на пластмасови капачки, се подпомагат хората с увреждания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: