Хартиените съдове са също толкова вредни за планетата, колкото и пластмасовите

Хартиените съдове са също толкова вредни за планетата, колкото и пластмасовите

В продължение на десетилетия изследователите се опитват да намерят устойчиви заместители на пластмасовите прибори за еднократна употреба

Оказва се, че най-доброто нещо, което можем да направим за планетата Земя, е да спрем напълно да използваме прибори за еднократна употреба.

Може да мислим, че се грижим за Земята с хартиени сламки, чаши и чинии, но ново проучване показва, че те съдържат дълготрайни и потенциално токсични химикали. В ново проучване белгийски учени тестваха 39 марки сламки за група синтетични химикали, известни като поли- и перфлуороалкилни вещества (PFAS).

Резултатите от проучването показват, че PFAS са открити в повечето от тестваните проби, но най-голям брой са наблюдавани в тръбички, направени от бамбук и хартия.

Факт е, че тези вещества се разлагат изключително бавно и могат да се съхраняват в природата хиляди години. Именно това тяхно свойство доведе до факта, че те получиха прозвището "вечни химикали". 

Предишни изследвания вече показват, че PFAS са свързани с редица здравословни проблеми, включително:
нисък отговор на ваксини; ниско тегло при раждане; заболяване на щитовидната жлеза; повишени нива на холестерол; увреждане на черния дроб; рак на бъбреците; рак на тестисите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: