Изкуствен интелект ще насочва почистването на океана от пластмасови отпадъци

Изкуствен интелект ще насочва почистването на океана от пластмасови отпадъци Снимка: theoceancleanup.com

Технологията анализира сателитни снимки на морската повърхност и разпознава пластмасата

Авторите на разработката от Швейцарския федерален технологичен институт в Лозана (EPFL) и университета Вагенинген в Нидерландия смятат, че с помощта на изкуствения интелект (ИИ) почистващите кораби ще получават точни данни за местоположението и движението на замърсения участък, пише swissinfo.ch. 

Новият ИИ-детектор е анализирал сателитнти изображения, заснети от Sentinel 2 на Европейската космическа агенция (ESA) и сателитното съзвездие PlanetScope, което всеки ден може да заснеме цялата земна повърхност. Това са терабайти данни, така че автоматизираното идентифициране на пластмасата с помощта на ИИ би повишило рязко ефективността на работата по отстраняването на отпадъците, се казва във вчерашно прессъобщение на EPFL.

Съпоставяйки ежеседмичните данни от Sentinel-2 и ежедневните на PlanetScope, ИИ-детекторът ще осъществи непрекъснат мониторинг на морското замърсяване с пластмаса. Особено полезна е съпоставката на снимки на един и същ участък, заснети с няколко минути разлика от PlanetScope и Sentinel-21, казват учените. Този двоен поглед разкрива посоката и скоростта на движение на носените от вятъра и океанските течения отломки и създава точни модели за движението им.

Университетът Вагенинген ще продължи проучванията си в сътрудничество с Ocean Cleanup, нидерландската компания на 29-годишния Боян Слат, който като гмуркач започва да чисти пластмасата от реки и морета от 2011 г. Набира средства, прави проучвания и кампании за почистване от пластмаса и по-късно създадава Ocean Cleanup, оборудвайки я с проектирани от него специализирани кораби за събиране на пластмасови отпадъци в открито море.

Изследването, публикувано в сп. Cell iScience, е част от проекта ADOPT (ИИ за откриване и проследяване на пластмаси), който се осъществява в сътрудничество със Swiss Data Science Center, съвместна научна структура на EPFL и федералния технологичен институт ETH в Цюрих.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: