ООН констатира спад в продължителността на живота, образованието и доходите

ООН констатира спад в продължителността на живота, образованието и доходите Снимка: mises.org

След десетилетия напредък най-важните показатели за благосъстоянието на хората се насочиха надолу и тенденцията ще продължи, се казва в нов доклад на Организацията.

Според индекса на ООН за човешкото развитие (HDI), тенденцията се отбелязва в 9 от 10 държави. За този обратен завой в глобалното развитие, докладът обвинява пандемията, войната в Украйна и климатичните промени.

HDI е стандарт, приет през 1990 г., който отчита продължителността на живота, образованието и икономическия просперитет, в опит да се погледне отвъд брутния вътрешен продукт (БВП) като мярка за обществено благосъстояние, припомня ВВС. 

На върха на HDI тази година е Швейцария, с очаквана средна продължителност на живота от 84 години, средна посещаемост на образователни институции от 16,5 години и средна годишна заплата от $ 66 000. В другия край на скалата е Южен Судан, където средната продължителност на живота е 55 години, хората прекарват в училище средно само 5,5 години и печелят едва $ 768 на година.

Неуспехите в повечето от 191 страни, включени в индекса, особено по отношение на продължителността на живота, връщат човешкото развитие до нивата от 2016 г., обръщайки 30-годишна положителна тенденция.

В САЩ например очакваната продължителност на живота е намаляла с повече от две години от 2019 г. насам. В други страни спадът е много по-голям.

От както е въведен HDI, много страни се сблъскаха с кризи и се върнаха назад, но глобалната тенденция постоянно се движеше нагоре. Миналата година за първи път индексът се понижи глобално, а резултатите от тази година затвърдиха тази низходяща тенденция, която обаче е неравномерна. През миналата година две трети от богатите страни са се възстановили, докато повечето други продължиха да отбелязват спад.

Тазгодишният индекс се основава на данни от 2021 г. „Но перспективите за 2022 г. са мрачни“, казва Ахим Щайнер, един от авторите на доклада. Според данните от първото полугодие, повече от 80 държави са изправени пред проблеми с изплащането на националния си дълг – една криза с „много сериозна перспектива, чийто край ще се разиграе след няколко години.“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: