Почти половината руснаци не могат да си купят кола

Почти половината руснаци не могат да си купят кола Снимка: autostat.ru

Проучване на kp.ru, проведено сред 5 300 души определя точният процент – 44% от руското население няма възможност да се сдобие с кола, докато други 32% дори не обмислят такава покупка

„Сега е скъпо да си купиш нова кола, можеш да купиш само употребявана. Но кола на старо върви с проблемите си. Това не е за мен, а за мъже, които разбират и могат сами да оправят много неща. Аз предпочитам да ходя пеш, понякога и с градски транспорт”, споделя участник в проучването пред gazeta.ru.

14% от анкетираните признават, че при сегашните цени могат да си купят кола само на кредит, други 7% трябва да продадат старата, за да могат да си купят нова.

„Обикновено няколко години спестяваме пари, продаваме колата, добавяме спестеното и купуваме по-нова. Така сменяме колата веднъж на пет години“, казва един от респондентите. Анкетата е установила и 2% участници, които пестят за нова кола от заплатата си

След нахлуването на Русия в Украйна много западни автомобилопроизводители се изтеглиха от руския пазар, включително доставчиците на резервни части. Нишата заеха китайските автомобили, но мнозина от руските им клиенти се оплакват от дефекти.

От дилърския холдинг Avilon, казват за gazeta.ru, че чрез паралелен внос (от трети страни) скоро ще предложат на руснаците нови автомобили Mercedes-Benz и BMW. Снабдяването с резервни части обаче остава проблем. 

Най-много нови коли се купуват в Китай - почти 26.9 милиона за година, следвани от САЩ с 14.5 милиона автомобилни продажби, Индия и Япония. В Европа водят Германия, Обединеното кралство, Франция и Италия. Сред марките тази година най-голям ръст в продажбите бележи Tesla Model Y (+65%), измествайки Toyota Corolla.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: