Шест от десет британски фабрики са в риск от фалит

Шест от десет британски фабрики са в риск от фалит Снимка: nwemail.co.uk

Стремително растящите енергийни сметки заплашват да изхвърлят от бизнеса 60% от британските производствени предприятия, сочи проучване на Федерацията на британските производители MakeUK

Според техния анализ, цитиран от Bloomberg, през последната година сметките за електроенергия на почти половината британски производители са скочили с над 100%. Цифрата за домакинствата е поскъпване с над 80%. Пъбове и пивоварни с дълга традиция вече затворят, тъй като общото поскъпване на енергия, стоки и услуги надхвърля 300%. Здравните власти също бият тревога, тъй като уязвими пациенти постъпват в болниците, тъй като са в невъзможност да платят сметките си за ток, посочва The Independent.

„Настоящата криза поставя бизнеса пред труден избор – да намали производството или да затвори, ако скоро не дойде помощ“, се казва в проучването на MakeUK, посочвайки че 13% от фабриките работят на намалено работно време, а 7% спират работа през част от деня. Според индекса на мениджърите по покупките, публикуван от S&PGlobal тази седмица, британският производствен сектор изостава сериозно.

„Необходими са спешни действия от новото правителство. Изоставаме от нашите глобални конкуренти“, смята и Стивън Фипсън, главен изпълнителен директор на MakeUK. 

Очертанията на кризата са тревожното обстоятелство, пред което ще се изправи новият министър-председател на Обединеното кралство. Очаква се длъжността да се заеме в понеделник, като проучванията сочат, че Руши Сунак ще отстъпи в надпреварата за лидер на консерваторите в полза на Лиз Тръс. Перспективата не е особено обещаваща, тъй като повече от половината гласоподаватели очакват тя да бъде слаб или "ужасен" премиер, пише The Independent. 

Новото правителство, също както и сегашното, ще бъде под силен натиск да определи адекватен пакет от мерки за да могат бизнесът и домакинствата да се справят с безпрецедентната криза. Мнозина пророкуват най-мрачната зима за Великобритания от 70-те години на миналия век.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: