Как се движат средните заплати в Европа

Как се движат средните заплати в Европа Снимка: jobs.architecture.com

Според данни на Statista за 2022 г., амплитудата между най-високите и най-ниските възнаграждение на континента е значителни

През 2020 г. Европейската комисия обяви стратегия за преодоляване на тази разлика до 2025 г. и през юни 2023 г. стартира Директивата за прозрачност на заплащането. 

Според данни на ООН за първото тримесечие на тази година, публикувани в сайта wagecentre.com, страните с най-високо заплащане в Европа са Швейцария (€ 80 220), Дания (€ 62 580), Исландия (€ 61 620) и Люксембург (€ 60 000), а с най-ниско - Хърватия (€ 8 400), България (€11 520), Сърбия (€ 11 700), Гърция (€ 12 720), Словакия (€ 16 716), Унгария (€ 17 160) и Полша (€ 17 640). 

Според Euronews, най-добрите заплати са в секторите финанси, застраховане, електричество, минно дело, информационни технологии, търговия на дребно и образование. На другия край най-често са административната подкрепа, хотелиерствотж и строителството.

Финансовият и банковият сектор са източник на атрактивните заплати в в Швейцария, чиито граждани плащат значително по-ниските данъци в сравнение с Европа. Подобна е ситуацията в Люксембург, където на всеки две години се преразглежда съотношението между минимална заплата, средна заплата и цени. В малката европейска държава се ценят служители с добро образование и опит, включително чужденци.

Дания няма определена минимална заплата, а служители и работодатели се договарят индивидуално. Уволненията и трудовите съдебни спорове са обвързани с по-малко закони, но работещите имат осигурителни фондове за безработица с лични вноски на абонаментен принцип, което им позволява до две години обезщетения в случай, че загубят работата си.

Смята се, че високите заплати в Исландия се дължат на факта, че голяма част от частния сектор на страната разчита на колективни трудови споразумения, а над 90% от работната сила   членува в синдикати, които успяват да балансират заплатите с високата инфлация в една от най-скъпите страни в света. 

Причина за ниските заплати в Гърция все още е възстановяването от кризата с държавния дълг, докато факторът в Словакия е ниската производителност на труда. В исторически план ниските разходи за живот в Унгария може би са ключов фактор за слабото повишение на заплатите, но настъпилата по-висока инфлация може да промени това. 

И още един факт - най-голяма разлика в заплащането на мъжете и жените отбелязва Естония, с 20,5% по-високи заплати за силния пол, а най-малката разлика бележи Люксембург (0,2%). 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: