Новогодишни традиции от цял свят (1)

Новогодишни традиции от цял свят (1) Снимка: quora.com

Всеки път искаме да запомним новогодишното тържество с нещо оригинално и неповторимо – така че можем да прибегнем до някои необичайни традиции от света

Започвайки от Нова Зеландия, която посреща новата година първа (след островите Тонга), събралите се на новогодишно тържество отброяват заедно последните секунди от старата година и щом прозвучи 12, се хващат за ръце и запяват заедно Auld Lang Syne – традиционна шотландска песен, пренаписана като поетичен текст от Роберт Бърнс. 

В Австралия съседите се състезавдат по най-добре украсена къща с фигурки на Дядо Коледа, снежни човеци и елени в дворовете, зелени венци на входните врати и разбира се, окичена коледна елха в хола. Когато в полунощ настъпи Новата година, камбаните започват да бият, австралийците се поздравяват един друг и започва силен шум с барабани, свирки и фойерверки, които трабва да приканят Новата година да настъпи наистина. Свиренето продължава, докато празнуващите издържат, но камбаненият звън и фойерверките продължават до сутринта. Изглежда също, че нощното къпане и разходките с лодки в океана се вписват чудесно в новогодишните традиции.

Докато ние украсяваме домовете си с елхи, снежинки и гирлянди, в Япония новогодишната украса е немислима без бамбукови гребла - японците вярват, че ако в навечерието на Нова година къщата е без гребла, няма да има с какво да загребат щастието. А в първите секунди на новата година, японците избухват в силен смях – за да бъде цялата година забавна и радостна. 

Във Виетнам вярват, че ако на празничната новогодишна трапеза има човек на възраст над 70 години, всички на масата със сигурност ще поемат от неговата мъдрост. Затова възрастните хора са желани гости във всеки дом и винаги ги настаняват на най-почетните места. Очаквайте новогодишната ни разходка и по други кътчета от света.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: