Сицилия въведе воден режим, който засяга повече от 850 000 граждани

Сицилия въведе воден режим, който засяга повече от 850 000 граждани Снимка: almostmag.co

До ограничението доведоха рязко намалелите валежи и лошата поддръжка на водопреносната мрежа

Регионът преживява най-тежката суша от близо 20 години, като според експерти това може да се окаже третата най-сериозна водна криза, регистрирана някога. Според изчисленията на специалисти, тази година островът ще разполага със 100 милиона кубически метра вода по-малко, отколкото през 2023 г.

Поради ниските валежи нивото на водата в езерото Розамарина, точно до Палермо, е спаднало драстично. В целия остров е въведен воден режим, докато досега мярката се предприемаше само в няколко града. Безводието засяга силно фермерите, особено животновъдите и производителите на зърно и плодове.

В началото на февруари президентът на Сицилия Ренато Шифани обяви сушата за природно бедствие, посочвайки, че "Сицилия е единственият регион в Италия и сред малкото в Европа в червената зона поради недостиг на водни ресурси. Мароко и Алжир са в същата ситуация"

В отговор регионалното правителство назначи комисар по водните ресурси, който ще трябва да рационализира процедурите за реагиране при суша - да подпомогне разходите за преместването на стадата на пасбища, незасегнати от сушата, да контролира освобождаването от наем на обществените пасбища, както и изплащането на първоначална помощ за фермерите в размер на € 5 милиона, предназначени за фураж и ремонт на съоръженията за водоснабдяване. 

Но извънредното положоение заради сушата е само върхът на айсберга, докато водоснабдяването в Сицилия от години е в режим на „свободно падане”, казват местните хора, посочвайки че в продължение на три десетилетия в региона липсва адекватна управленска структура по водите, няма нови проекти и поддръжката на водопреносната мрежа не се извършва качествено. Местните власти се опасяват, че без навременна намеса на централно ниво, има реален риск след няколко седмици гражданите да останат изобщо без вода.

Подобен проблем отбелязва и Барселона, където 24 000 жители се оплакват от недостатъчно водоснабдяване. С недостиг на вода се бори цала Испания, като остров Тенерифе вече обяви извънредна ситуация.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: