Фалшив зехтин залива Европа – как да го разпознаем?

Фалшив зехтин залива Европа – как да го разпознаем? Снимка: snopes.com

Доверете се на етикета и на вкуса си, съветват експертите.

"Зехтинът никога не е без вкус. Може да бъде повече или по-малко сладък, горчив или пикантен, но не и без вкус, което се дължи на полифенолите. Всеки, който е опитвал зехтин поне няколко пъти, може да направи разликата", казва пред Euronews Маурицио Сервили, професор по хранителни науки.

Етикетът на автентичният зехтин екстра върджин винаги посочва дата и място на прибиране на реколтата, както и QR код, по който може да се проследи производствената верига. Трябва да съдържа и печати за сертифициране като DOP или IGP, а „най-напредналите консорциуми използват блокчейн системи за проследимост“, посочва Сабина Петручи, италиански производител на зехтин.

Недостигът на зехтин и рязкото покачване на цените създадоха идеална среда за измамни производители, смятат от Европол. При координирани акции в Италия и Испания през ноември властите заловиха 260 000 литра фалшив зехтин, а след по-малко от два месеца по същата причина бяха разследвани около 50 ресторанта в Рим.

Някои измамници заменят ценното маслиново масло с много по-евтино, извлечено от различни семена и тъй като е прозрачно, го оцветяват с хлорофил и каротеноиди, за да постигнат съответните зеленикави и жълти нюанси, характерни за зехтина. Но приликата свършва дотук. 

За разлика от автентичния зехтин, маслото от семена няма вкус и мирис, затова често се смесва с истински зехтин. Простият анализ може да разкрие такава измама – напр. тест за състава на мастните киселини или стеролите, както и спектрофотометричните константи", казва проф. Сервили.

Всъщност в някои страни е законно да се продават този тип смеси, но продуктът не може да се етикира като „зехтин”, а етикетът трябва да посочва процентното му съдържание. Потребителите трябва да следят и за смес на зехтин с "lampante oil" – нискокачествен зехтин, негоден за консумация заради високата му киселинност, който в миналото се е използвал като гориво за маслени лампи.

Мащабното разпространение на фалшив зехтин се дължи на световния недостиг, причинен от екстремната суша в Средиземноморието, от където идва близо 90% от световното производство на необработен зехтин екстра върджин. „Само през 2023 г. загубихме между 20 и 25% в световен мащаб. Испания, Гърция, Италия, Тунис... всички бяха ударени. А тази година може да е още по-лошо. Водните ресурси са изключително ниски “, опасява се проф. Сервили. 

Днес литър зехтин струва € 11 - €12 – значителен скок от преди няколко години, когато цената му в супермаркетите беше между € 3 и € 5. Фалшив пазар на зехтин винаги е имало, но сега мащабите му са застрашаващи, а поскэпването улеснява измамниците да намерят пазар за евтините си масла при недобросъвестни доставчици и ресторантьори, казва експертът, припомняйки, че фалшификатите не може да не се отразят и на здравето на хората.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: