Евронюз: Водна криза превзема Европа

Евронюз: Водна криза превзема Европа Снимка: https://pixabay.com/

Според анализаторите почти една трета от европейските жители са започнали да изпитват проблеми с водоснабдяването, които ще се влошават с времето

Ситуацията вече беше наречена криза, съобщава Euronews.

В момента повече от 3,5 милиарда души по света страдат от недостиг на вода в различна степен. Най-често с подобни проблеми се сблъскват жителите на Африка и Близкия изток, но това не означава, че населението на други региони на планетата не е застрашено от недостиг на вода.

Учените казват, че до 2030 г. световното население ще надхвърли 8,5 милиарда души, което ще доведе до значително увеличаване на натиска върху водните ресурси, които са необходими не само за задоволяване на човешките нужди, но и за селското стопанство, индустрията и енергийния сектор. В същото време недостигът на вода се влияе не само от нарастването на населението, но и от нарастващите нужди на хората.

„Средната класа и разнообразните потребители растат. Те ще изискват повече материални блага, не само храна, но и неща като телефони, които всъщност са много водоемки. Следователно не само изменението на климата води до недостиг на вода“, обяснява в интервю Нахо Мирумачи, професор по екологична политика в King’s College London.

Според него тази година Испания е пострадала най-много от сушата в Европа, но дори във Великобритания, призната за „страната на дъжда и мъглата“, недостигът на вода се усеща доста силно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: