„Винените петъци” на Борис Джонсън по време на локдауна може да му донесат неприятности

„Винените петъци” на Борис Джонсън по време на локдауна може да му донесат неприятности Снимка: metro.co.uk

Вероятността да се оттегли обаче е малка, тъй като публикуваният най-сетне доклад „Партигейт” му създава известни проблеми, но несъмнено можеше да бъде и много по-лош.

Като цяло, заключението на доклада, дело на държавната служителка Сю Грей, е, че британското правителство трбява „да понесе отговорност” за многобройни нарушения на карантината, коментира The Conversation. Разследването не се впуска в описание на отделни събития или нарушаване на конкретни правила, но независимо от това, чрез унизителни констатации и изобилни доказателства стига до пет основни заключения.

  1. Даунинг стрийт развива „култура на пиене”. Изброени са редица неудобни истори и поведение в нарушение на противоепидемичните разпоредби. Често се споменават „прекомерна консумация на алкохол”, редовни масови „винени петъци” и разправии с персонала, чието работно време редовно е надхвърляло определените часове, т.е., поведение, несъвместимо с наложените от същото това правителство противоепидемични правила.
  2. Персоналът е принуждаван да нарушава правилата. Макар Борис Джонсън многократно да уверяваше, че събиранията са провеждани съобразно противоепидемичните мерки, докладът показва, че това е далеч от истината, нещо повече – нарушаването на правилата е било повод за шеги. Някои служители са се опитали да предупредят, че партита са лоша идея, но в крайна сметка са се предали, така че за едно от градинските партита например са били поканени по имейл 200 души.
  3. Няма доказателства дали Джонсън е знаел, че нарушава правилата. Въпреки това, сега ще му е доста по-трудно да повтаря „Не знаех нищо”, заради купищата подробности, относно заниманията на най-близките му сътрудници. Събиранията не са били нито дискретни, нито прикривани, а добре организирани, големи и бурни празненства – което на моменти и самият Джонсън признава. Така че, дори да не ги е организирал и да не е участвал във всички купони, премиерът не е направил нищо, за да разубеди подчинените си да ги провеждат. Докладът директно посочва това като управленски провал и мнозина смятат, че доверието към Джонсън като към лидер е твърде накърнено, за да продължи на този пост.
  4. Трудовата култура на Даунинг Стрийт е на ниско ниво. Изглежда, че правителството е подочуло някои първоначални обобщения на Сю Грей отпреди няколко месеца и своевременно е сменило и „преструктурирало” персонала. Някои съратници на Джонсън дори сочат това като доказателство, че правителството „си е взело поука”. Критиците му обаче смятат, че това е само ход, за да се отклони вниманието от по-сериозните обвинения по случая.
  5. Един от най-интересните аспекти на доклада обаче е не това, което казва, а това, което премълчава, по-специално едно събиране на 13 ноември 2020 г., когато старши съветниците на Джонсън Доминик Къмингс и Лий Кейн напуснаха правителството. Британският парламент многократно разпитва премиера за тази нощ, но за всеобщо разочарование, докладът няма да задоволи любопитството на депутатите - авторката на доклада не е разследвала събитието, за „да не пречи на полицейското следствие”. Така или иначе, на посочената дата е имало грандиозно парти, за което обаче премиерът няма да бъде глобен и мнозина се питат дали държавната служителка Сю Грей не е била възпрепятствана да го разследва.

                                                                                                                                                                                  Дали в резултат на „Партигейт” или заради цялостната му политика, 59% от британците са на мнение, че е по-добре Борис Джонсън да се оттегли, макар че само 7% смятат, че ще го направи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: