Какво ще прави Борис Джонсън?

Какво ще прави Борис Джонсън? Снимка: heraldscotland.com

Три години след като изведе торите до най-голямата им изборна победа от 30 години, утре колоритният британски министър-председател напуска премиерския пост.

Вероятно и той планира следващия ход в кариерата си, но британците, които ту го възхваляваха, ту го низвергваха, не крият интереса си към следващото поприще на Борис Джонсън, пише ВВС. Мнозина са съгласни с биографа му, че той „не е човекът, който би се оттеглил в провинцията да живее в безупречна неизвестност”. Така че, какво ще прави Борис Джонсън? Според мнозина, краткият отговор е „Милиони”.

Преди да влезе в политиката той беше отлично платен журналист, с годишна заплата от £ 275 000 за ежеседмичната си колонка в DailyTelegraph, дори се говори, че много политици „са наддавали”, за да бъдат сред темите му. 

Ако пък напише мемоарите си, според литературни агенти Джонсън може да спечели „до £ 1 милион“, предвид доходите от вече издадените му осем книги, включително бестселъра-биография на неговия кумир Уинстън Чърчил и политическата сатира „Седемдесет и две девици”. Освен това, вече седем години Джонсън пише биографичната книга „Шекспир: загадката на гения”, като през 2015 г. издателство Hodder & Stoughton се сдоби с правата за издаването ѝ срещу £ 500 000.

Друга печеливша перспектива пред Борис Джонсън е публичната реч, при положение, че получи над £ 160 000, само за две речи през март 2019 г. пред една банка и една индийска медийна група. Така че, той „несъмнено ще пише много и много ще говори“, според лорд Удни-Листър, дългогодишен съветник на оттеглящия се премиер.

Освен всичко това, според въведения от Джон Мейджър закон, като бивш министър-председател Джонсън ще получава до £ 115 000 годишно за офис и персонал.

Sue Gray report: If Boris Johnson survives, it will only get worse for  Britain | Middle East Eye
Снимка - middleeasteye.net

Много се спекулира с въпроса дали сваленият премиер и лидер на торите ще остане депутат. Има риск да го отстранят от Камарата на общините, ако се установи, че „е подвел парламента” относно партитата на Даунинг Стрийт по време на карантините. 

Лорд Удни-Листър не го вижда „да напуска парламента много скоро”, но и не мисли, че „той просто ще си седи на задната пейка“, макар че съгласно британския министерски кодекс, бившите премиери две години нямат право да лобират пряко в полза на правителството.

В последното си явяване като министър-председател пред парламента, Борис Джонсън обяви, че „мисията до голяма степен е изпълнена - засега“. Махайки с ръка - за сбогом или за довиждане - той шеговито подхвърли репликата от „Терминатор” „Нasta la vista, baby“, макар че мнозина се надяваха (или се страхуваха), че може да цитира друга - „Ще се върна“. 

Може ли наистина? Не е невъзможно, ако Консервативната партия загуби следващите избори и стане опозиция, но според летописци на торите, за да го направи, партията трябва да е "доста отчаяна"

От друга страна, Джейкъб Рийс-Мог, дългогодишен съюзник на Джонсън и противник на оттеглянето му, е сигурен, че "Без значение какво ще прави, култът към Борис Джонсън ще остане. Много хора са били премиери два или три пъти през интервал от няколко години". 

Но каквото и да прави, оттеглящият се британски премиер „ще бъде много зает, той не понася бездействие“, казват тези, които го познават. Това може би е единственото становище, по което Джонсън постига пълно единодушие и сред поддръжници, и сред противници, и сред опозиция. За Борис Джонсън „няма игра с нулев залог”.

Колкото до „милионите”, отдавна е ясно, че политическата кариера и печеленето на пари могат да вървят ръка за ръка.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: