Завръщат ли се маските?

Завръщат ли се маските? Снимка: news.mongabay.com

Зажаднели за почивка и нови преживявания, тълпи туристи изпълват европейските курорти и традиционните туристически обекти в Рим, Париж, Милано или Страсбург.

Европейците се радват се на свободата да пътуват без здравни сертификати, тестове и маски. Засега в Европа няма подновени ограничения, но заедно с това отвсякъде пристигат данни за нараснал брой инфекции с различни варианти и подварианти на нови и нови ковид-превъплъщения.

Позовавайки се на правителствени данни, Euronews съобщава, че във Франция през последните две седмици около 1000 души на ден постъпват в болница. Според ansa.it, от направените вчера 14 230 теста в Милано, около 22% са положителни. От началото на юни случаите в Обединеното кралство са се удвоили, надхвърляйки 2,3 милиона, но все пак темпът е малко по-спокоен от този през май, макар и по-активен от спада от началото на юни, пише ВВС. Инфекциите се увеличават и в други европейски страни, но заразените на болнично лечение са най-много във Франция, според Our World in Data.

942 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа, 100 от които са установени с PCR, а 842 - с бързи антигенни тестове.

Ще съсипе ли Covid-19 и това лято, се питат мнозина, след като две години и половина след началото на пандемията отново се сблъскваме с нови варианти, ръст на инфекциите, въпроси за готовността на болничните системи и въобще – какво означава Covid за начина ни на живот. 

Най-лесен е отговорът на последното – ситуацията в момента ни дава доста ясна представа как ще изглежда ежедневието ни, когато Covid се вплете в него.

„В момента състоянието е лошо и разрушително за обществото, много хора търпят последиците, но все пак сме много далеч от там, където бяхме”, казва Линда Болд професор по обществено здраве в университета в Единбург.

Говорителката на френското правителство Оливия Грегоар оповести миналата седмица, че няма планове за повторно въвеждане на национални разпоредби, които ограничават пътуванията, събиранията или други дейности. „На французите им е писнало от ограничения. Уверени сме, че хората ще се държат отговорно“, каза тя в телевизионно предаване, прехвърляйки леко топката на лично ниво. 

Все пак френските и италианските власти „приканват” или „препоръчват” на хората да се върнат към използването на маски, без да поставят други ограничения, които биха изплашили прииждащите туристи – или биха съживили протестите срещу правителствените политики. 

Rome's Colosseum welcomes up to 8,000 tourists a day - Wanted in Rome
Снимка - wantedinrome.com

Като цяло, европейците проявяват разбиране, а някои дори не чакат правителствени разпореждания, така че в много европейски градове, особено в обществения транспорт, отново се виждат хора с маски. „Трябва да се справим с вируса, но не можем да спрем да живеем заради него”, казва пътник в парижкото метро. „Ясно е, че пандемията все още не е в миналото”, допълва друг.

Обявавани ту за безполезни, ту за задължителни, маските са предмет на спорове във Франция. Последно миналия втортик парижки съд постанови, че френското правителство е допуснало грешка с първоначалното си предположение, че маските са безполезни, в резултат на което не се е запасило с достатъчно маски в началото на пандемията и така не е предотвратило разпространението на вируса. На свой ред, медиците не са забравили кошмара на ковид-пиковете и продължават да се борят с недостига на персонал и ограниченото финансиране. 

Сега за сега противоепидемичните правила в Европа са отменени. На местно ниво се обмисля носенето на маски на закрито, но нищо друго, което да ограничи туристическата активност. Все пак, не е зле към банските, шапката и очилата, да прибавите и комплект маски, защото както казва една ентусиазирана летовничка на френската Ривиера, „Ако трябва да нося маска, за да отида на почивка, ще го направя без колебание”. И една молба на плажните власти – не ги оставяйте на пясъка...

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: