С 354 гласа „за” и 7 „против” Джонсън загуби правото да влиза в британския парламент

С 354 гласа „за” и 7 „против” Джонсън загуби правото да влиза в британския парламент Снимка: nst.com.my

Почти с пълно болшинство Камарата на общините подкрепи дисциплинарната комисия на британския парламент, която уличи бившия британски премиер в лъжа

Шикалкавейки относно партитата на Даунинг стрийт 10, превърнали се впоследствие в „партигейт”, Борис Джонсън ще трябва да иска предварително разрешение, ако възнамерява да посети британския парламент като бивш депутат. Той подаде оставка като народен представител още преди публикуването на уличаващия го доклад, припомня Euronews. 

В днешния дебат и последвалото гласуване, бившият премиер се сблъска с бивши членове на собствения му кабинет и предшественичката му Тереза ​​Мей. Ситуацията е ясен симптом за подводните течения във вътрешнопартийните борби и сериозното разцепление в редиците на торите по отношение наследството на Борис Джонсън. Той наистина разгневи британците по време на строгите ковид-локдауни, демонстрирайки, че за управляващите не важат правилата, налагани на гражданите, много от които платиха солени глоби за нарушаване на ковид-ограниченията.

Въпреки че за мнозина резултатът от гласуването беше предизвестен, други смятат, че огромната разлика в гласовете „за” и „против” е "малка, но важна стъпка за възстановяване на доверието на хората" в парламента. 

Имат основание и тези, които казват, че ексцентричният бивш британски премиер, когото собствената му партия наричаше „машина за победи”, е станал изкупителна жертва на стремежа на консерваторите да запазят властта след тежкия управленски период, през който Джонсън преведе Обединеното кралство, борейки се с пандемията, последствията от войната на Русия в Украйна и скока в разходите за живот.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: