Борис Джонсън цинично наричаше COVID-19 "естествен начин за справяне със старите хора"

Борис Джонсън цинично наричаше COVID-19 "естествен начин за справяне със старите хора" Снимка: БНР

Бивши служители на Даунинг стрийт разказаха за това как британското правителство се е опитвало да реагира на пандемията. Тези показания шокираха много техни сънародници.

В хода на общественото разследване на действията на правителството на Обединеното Кралство във връзка с епидемията от COVID0-19 беше разкрито, че бившият премиер Борис Джонсън си е позволявал цинични изказвания по отношение на високата смъртност от този вирус сред възрастните хора, съобщава Euronews.

Според няколко висши служители, които са свидетелствали по време на разследването, Джонсън се е отнасял скептично към факта, че заплахата от вируса за възрастните хора си е струва мерките, предприети за предотвратяване на разпространението му, дори в момент, когато Националната здравна служба на Обединеното кралство е била претоварена с тежко болни пациенти. "Защо да унищожаваме икономиката заради хора, които така или иначе скоро ще умрат", се възмущавал бившият премиер.

Сред другите представени доказателства е свидетелството, че Джонсън е питал консултантите дали има някаква истина в необоснованите твърдения, че хората могат да предотвратят заразяване с вируса на COVID, като продухват ноздрите си със сешоар.

Според дневниците със записи, представени от сър Патрик Валанс, по това време „ главен научен консултант на правителството, тогавашният министър-председател многократно е изразявал раздразнението си по повод приоритетността на борбата с разпространението на вируса.

През декември 2020 г., малко преди Великобритания да бъде блокирана от локдаун в навечерието на, както се оказа, опустошителната втора вълна на пандемията, Валанс пише: "Той казва, че неговата партия смята всичко това за жалко, а COVID е просто естествен начин за справяне със старите хора». 

Бившият съветник на Даунинг стрийт Доминик Къмингс, заемащ длжността старши помощник на Джонсън в ранните етапи на пандемията и по-късно уволнен след поредица от скандали, представи изявление от 115 страници, в което подробно описва какво си спомня за вземането на решения в правителството през първите месеци на 2020 г.

В този документ той описва Джонсън като силно внушаем човек, склонен да "скача напред-назад" в зависимост от това "с кого е говорил последно". А в често откровени съобщения по WhatsApp от март 2020 г. Къмингс и Кейн сравняват тогавашния министър-председател с кмета от филма "Челюсти" от 1974 г., който настоява плажовете му да останат отворени въпреки присъствието на голяма бяла акула.

Къмингс също така си спомня, че му се е наложило да помогне да разубеди Джонсън от лична среща с кралица Елизабет ІІ поради риск да я зарази.

"Бях отчаян и му казах нещо от рода на: "Ако имаш COVID и убиеш кралицата, това ще е краят ти", спомня си Къмингс, отбелязвайки, че доклад за това обсъждане "се появи в изданието ВВС през 2021 г. и беше фалшиво опроверган от "Даунинг стрийт.

Джонсън се зарази с вируса COVID-19 през април 2020 г. и разви  толкова тежки симптоми, че дори беше преместен в интензивно отделение. В крайна сметка той се възстанови.

Въпреки че премиерството му оцеля след пандемията, върху авторитета му на политик бяха нанесените непоправими щети, когато беше разкрито, че служители на Даунинг стрийт, включително и самият той, са си устройвали вечеринки и са купонясвали в сградата, докато в същото време на населението е било наредено да си остава у дома и дори да избягва погребения и посещения на близките в болниците.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: