Започват клиничните тестове на универсална противогрипна ваксина

Започват клиничните тестове на универсална противогрипна ваксина Снимка: wired.com

В първата фаза учените от Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ (NIAID) ще тестват безопасността, подходящата доза и ефективността на начините за поставяне на васината.

Според съобщението на Националния институт по здравеопазване на САЩ (NIH), тестовете върху хора започват след мащабни изпитания на ваксината върху мишки и порове. Резултатите, публикувани в bioRxiv, сочат, че препаратът предпазва малките бозайници от атаки със смъртоносни дози на шест вида грипни щамове

Настоящите противогрипни ваксини покриват множество щамове, но осигуряват само умерена защита и най-важното – тъй като грипният вирус се развива бързо и се приспособява лесно към различни животни, ваксините трябва да се актуализират всяка година, припомня smithsonianmag.com. Въз основа на данните от предходния грипен сезон, учените прогнозират генетичния фон на очакваната грипна вълна и ежегодно адаптират ваксините. Друг проблем е, че прилаганите до сега ваксини не предизвикват имунен отговор в области, които при грип реагират с обилно отделяне на слуз - като носа, гърлото и белите дробове.

Новата ваксина, известна като BPL-1357, е разработена така, че да преодолее тези препятствия. Препаратът съдържа четири щама слабо патогенен химически деактивиран птичи грип и може да се постави чрез назален спрей или с интрамускулна инжекция. Учените очакват ваксината да предизвика цялостен имунен отговор, подобен на имунитета след преболедуване от грипна инфекция.

Проучването ще продължи седем месеца и ще се проведе със 100 здрави доброволци на възраст от 18 до 55 години, които всеки месец ще дават кръвни и назални проби. Ако се потвърди, че BPL-1357 предпазва и хората от различни грипни щамове, ваксината ще може да се прилага както срещу сезонни грипни епидемии, така и срещу нововъзникващи щамове, предавани от животни, включително такива, с пандемичен потенциал.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: