Консерваторите съжаляват за Борис Джонсън, опозицията го обвинява в нов „голям купон”

Консерваторите съжаляват за Борис Джонсън, опозицията го обвинява в нов „голям купон” Снимка: baliglobaltour.com

В рамките на две седмици премиерът на Обединеното кралство е на втора лятна почивка, въпреки нарастващите разходи за живот.

Гръцките новинарски сайтове показаха Джонсън да пазарува хранителни стоки в супермаркет и съобщиха, че той и съпругата му Кари са в Неа Макри, близо до Атина, само на няколко часа път от вилата на баща му. „Гръцкото лято” на Джонсън е продължение на завършилата едва миналата седмица почивка в планински курорт в Словения, прочут с „лечебни енергии“.

Това ваканционно настроение на все-още-премиера стана повод говорител на лейбъристите да каже, че всъщност за страната няма голяма разлика „дали министър-председателят е в кабинета си или на почивка“. Лейбъристите заявиха още, че Джонсън не успява да предложи сигурност за британските домакинства, разтревожени от галопиращите сметки за енергия, съобщи The Independent. 

Опозицията вероятно се опасява, че следейки борбата за лидерство сред торите, британците може да позабравят купонджийските страсти на Джонсън, които станаха повод за оставката му – и види се, точно затова лейбъристите отново пуснаха в обръщение обвиненията за „голямо парти”.

„Страната е обхваната от суша, здравеопазването се срива, а извънредната ситуация с разходите за живот се превръща в катастрофа, докато Борис Джонсън напуска поста си за втори път за две седмици”, налива масло в огъня и парламентарната представителка на либералдемократите Мунира Уилсън, наричайки правителството на Джонсън „зомбита”.

Според последно проучване обаче, торите са изпаднали в нещо като „носталгия по Джонсън”. Голямо мнозинство от управляващата партия изглежда предпочитат настоящия министър-председател пред претендентите за лидерския пост Риши Сунак и Лиз Тръс. 

Проучване сред консерваторите сочи, че във вътрешнопартийната надпревара настоящата министърка на външните работи води с 61% срещу 39% за бившия канцлер. Анкетата показва две очевидни тенденции: съжаление за политическото оттегляне на Джонсън заради скандала Partygate и обезпокоителна липса на ентусиазъм относно бъдещите му наследници. 

Последното стана ясно и след лукаво изследване на партийните настрорения, сравняващо Джонсън с новите кандидат-лидери. Оказва се, че в предпочитанията на торите бившият им лидер води с 63% пред Лиз Тръс и с 68% пред Риши Сунак. Този резултат силно подкопава общественото доверие в Консервативната партия, извиквайки логично въпроса защо всъщност беше свален Джонсън.

Междувременно в политическите среди витаят слухове за предполагаем висок пост на настоящия британски премиер в ООН или НАТО.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: