ЕС затяга правилата за Airbnb

ЕС затяга правилата за Airbnb Снимка: marketingweek.com

„Ябълката на раздора” са краткосрочните туристически наеми, които платформата предлага, постигайки например по-голяма пазарна стойност от хотелската верига Hyatt, без да разполага със собствена леглова база

Дерегулацията на пазара на туристическите наеми тревожи европейските държави, особено тези с активен туристически сектор. Франция току що прие закон, който усложнява процедурата за краткосрочно настаняване на туристи чрез Airbnb. Като начало, законът, който трябва да влезе в сила наесен, намали данъчните облекчения върху доходите от наеми на обзаведени жилища за туристи от 71% на 30%.

Предвиждат се още тотално въвеждане на регистрационни номера за всички обзаведени „туристически” жилища, така че френските кметове да могат да контролират по-добре местните жилищни фондове. Освен това общинските съвети ще могат да ограничават новото строителство в определени райони, особено по отношение на строителството на второ жилище

Няколко европейски столици и градове вече са предприели свои регулации. В Амстердам Airbnb плаща туристически данък, а собствениците могат да отдават имотите си на туристи до 60 дни годишно. Мащабът на проблема става ясен от бюджета за следене на нарушителите в размер на € 1 милион.

В Берлин законът забранява отдаването под наем на цял имот за една нощ. На туристи може да се предоставя само една стая от жилището, а нарушителите рискуват глоба от € 100 000. За да приемате в дома си туристи в Барселона трябва да имате разрешение. Освен това общината налага данък върху доходите от туристически наеми и ограничава отдаваната под наем площ до две стаи на собственик, при сериозни санкции за нарушителите. 

The online marketplace for long and short term rentals has come under increased scrutiny for its impact on housing prices.
Снимка - opensecrets.org

Дъблин също изисква разрешителни за отдаване под наем на туристически жилища в района на най-атрактивния квартал Temple Bar. Лисабон подписа споразумение с Airbnb, което предвижда даването под наем на ограничена част от жилището, плюс плащане на туристически данък.

Преди време Италия наложи на Airbnb конфискация в размер на € 779 милиона, като обвини платформата, че в периода 2017 г. – 2021 г. не е събирала от собствениците данък върху приходите им от туристически наеми

Така или иначе, туристическият модел Airbnb процъфтява. По данни на Европейския парламент в пиковите туристически сезони месечният брой на туристическите нощувки е скочил от 97 милиона през 2019 г. до близо 125 милиона през 2023 г. 

Европейската комисия се опитва да хармонизира законодателството в 27-те държави-членки, за да насърчи устойчивия туризъм и да наложи прозрачност в сектора на туристическите наеми. За целта през февруари тази година Европейският парламент одобри нови правила за краткосрочните наеми, в т.ч. онлайн регистрация на собствениците и регистрационни номера на имотите, отдавани под наем на туристи. 

Наред с други изисквания, онлайн платформите ще трябва да проверяват данните за собствеността, а местните власти ще имат право да извършват проверки на място, като при нарушения ще могат да отнемат регистрации и да налагат глоби. След като Европейският съвет приеме правилата, държавите членки ще разполагат с 24 месеца, за да ги приложат.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: