Китайската икономика отстъпва пред противоепидемичните мерки

Китайската икономика отстъпва пред противоепидемичните мерки Снимка: gisreportsonline.com

Карантините в много китайски градове, включително големият производствен, финансов и транспортен център Шанхай доведоха до спад на брутният вътрешен продукт с 2.6% през второто тримесечие.

Това е почти наполовина по-нисък резултат от постигнатия през първото полугодие на 2021 г. ръст от над 5%. Същевременно планираният икономически растеж от 1% за същия период се разви едва до 0.4%. Според Томи Ву, водещ икономист в Oxford Economics, свиването на БВП е най-лошият резултат за последните две години.

„Все пак официалните данни от юни са по-положителни, като активността се повиши, след като повечето ковид-ограничения бяха премахнати. Но спадът в недвижимите имоти продължава да забавя растежа“, казва експертът пред ВВС.

Подобна позиция споделя пред медията и Джеф Халей, старши пазарен анализатор за Азиатско-Тихоокеанския регион в платформата за търговия Oandа: „БВП е по-лош от очакваното, но безработицата падна до 3,5%, а продажбите на дребно показват, че китайските потребители са в по-добра форма от очакваното“.

Много анализатори обаче не очакват бързо икономическо възстановяване за Китай, тъй като правителството продължава стриктното прилагане на подхода за нулев ковид, за да ограничи разпространението на коронавируса. 

През последните месеци ковид-вълната се надига отново в глобален план, което рязко влоши перпспективите не само пред китайската, но и пред световната икономика. БВП повсеместно бележи по-нисък от предвидения ръст – а този индекс е мерило за всяка икономика и база за решения във всички области.

БВП е ориентир за правителствата, когато определят данъците и разходите. Заедно с инфлацията, БВП ръководи и решенията на централните банки за движението на лихвените проценти. БВП определя и плановете на бизнеса – дали да се разшири, или да инвестира по-малко и да съкрати работни места – което вече засяга и съдбите на милиони хора. 

Китай е втората по големина икономика в света след САЩ и спадът ѝ отново поставя пред китайските власти въпроса дали растежът трябва да е основната цел или са необходими реформи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: