Борис Джонсън умишлено е подвел парламента за COVID-партита си, сочи доклад

Борис Джонсън умишлено е подвел парламента за COVID-партита си, сочи доклад Снимка: thepeninsulaqatar.com

Парламентарната комисия по привилегиите разследва 14 месеца т. нар. „партигейт” и поведението на Джонсън във връзка с поредица от събирания в офиса му, обилно снабдени с алкохол, нарушавайки строгите пандемични ограничения, наложени на британците от неговото правителство.

Бившият британски премиер определи констатациите за "антидемократични" и "безумни".

По-конкретно, комисията трябваше да установи дали Джонсън е излъгал парламента, твърдейки че не е участвал в събиранията и не е знаел за тях. Заключенията са, че бившият британски премиер „умишлено си е затворил очите” и е излъгал за партитата както самата комисия, така и цялата камара на представителите. 

В резултат на това, докладът препоръчва 58-годишният Джонсън да бъде лишен от мястото си на депутат и да му бъде отнет пропуска като вече бивш член на парламента. Той напусна гневно депутатския си пост в петък, описвайки комисията като „съд от кенгура” и обвини политическите си опоненти, че провеждат „лов на вещици“.

Днес Джонсън публикува изявление от 1700 думи, критикувайки констатациите на доклада като "антидемократични".

„Това е лъжа. За да стигне до това ненормално заключение, комисията е длъжна да докаже серия от неща, които са очевидно абсурдни или противоречат на фактите“, пише Джонсън, уловен от фотографи да практикува здравословен живот.

Оставката му като депутат предизвика междинни избори в предградието на Лондон, което Джонсън представляваше. Запознати твърдят, че всъщност това е била основната цел на опозицията от Лейбъристка партия. През последните дни още двама депутати от управляващата Консервативна партия също подадоха оставки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: