
Алкохолът и най-масовата епидемия на нашето време - затлъстяването
- Здравни
- Текст:

Бирата и високоалкохолните напитки например, са свързани с натрупването на т.нар. висцерална мазнина – тази около корема и ханша. Свързват я с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, метаболитен синдром и други здравословни усложнения. И внимание, въздържатели – подсладените газирани напитки имат същия, ако не и по-лош ефект, особено при най-широкия им кръг консуматори, каквито обикновено са децата и тийнейджърите.
Виното обаче не показва връзка с тези вредни мастни натрупвания и дори може да се окаже нещо като щит пред опасното напълняване. Ново проучване, публикувано в сп. Obesity Science & Practice трърди, че умерената консумация на червено вино води до по-ниски нива на висцералните мазнини.
От друга страна, бялото вино не им влияе, но проучването доказва, че умерената му употреба носи своя уникална полза – заздравява костите на възрастните хора и повишава минералната им плътност.
Проучването се основава на база данни, наречена UK Biobank. То е анализирало резултатите на 1869 бели възрастни във възрастовия диапазон от 40 до 79 години, по отношение на демографската им характеристика, алкохолните им и хранителни навици, както и цялостния им начин на живот.
Първият етап на проучването включва видеоинтервю с всеки от участниците. След това от всички са събрани кръвни проби за анализ, който да очертае телесната характеристика на анкетираните и най-накрая чрез статистическа програма са установени връзките между консумацията на различните алкохолни напитки и установената вече телесна характеристика.
Резултатите от проучването са важни, защото с възрастта проблемните мазнини в организма се увеличават, което може да доведе до повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и остеопороза, т.е., намалена минерална плътност на костите.

Специално за САЩ изследването има важно значение, тъй като близо 75% от възрастните там са с наднормено тегло. В тази връзка си струва да се отбележи, че американската здравноосигурителна система харчи над $ 260 милиарда годишно за медицински грижи, свързани с лечението на заболявания вследствие затлъстяване.
Учените смятат, че за да се търси решение на проблема, е жизненоважно да се проучат всички потенциални рискове, които водят до увеличаването на теглото.
Алкохолът отдавна се смята за един от възможните фактор в епидемията от затлъстяване. Но обществеността често е атакувана от противоречива информация за ползите и вредите от алкохола. Новото изследване изглежда разплита някои от противоречията, като за първи път профилира влиянието на различните типове алкохолни напитки за повишаването на телесното тегло.
По научен и аналитичен път, изследването изглежда доказва старата популярна максима, че проблемът на „пиячите” не е в алкохола, а в количеството му. Така например, проучването е установило, че след месец редовно, но умерено пиене на бира, пенливата напитка е развенчана като причинител на напълняването.
Следващ етап в проучванията на екипа е влиянието на храненето, включително алкохола, в заболяванията на мозъка и причиняването на когнитивни увреждания.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Протести в Скопие заради спора със София

Какво може да постигне конференцията за възстановяване на Украйна

Откриването на бозона на Хигс "съсипа живота" на неговия автор

Мексикански кмет се ожени за крокодил, облечен като булка

Френските заместители на месо няма да се маркират като продукти на месопроизводството

Дори изключените газови котлони се оказаха източници на опасни химически вещества

Осъден на смърт тексасец поиска отлагане на екзекуцията, за да стане донор на бъбрек

Китай може да превземе Луната
