Алкохолът и най-масовата епидемия на нашето време - затлъстяването

Алкохолът и най-масовата епидемия на нашето време - затлъстяването Снимка: sloanestecker.com

Според учените различните алкохолни напитки не влияят еднакво за прекомерното телесно тегло.

Бирата и високоалкохолните напитки например, са свързани с натрупването на т.нар. висцерална мазнина – тази около корема и ханша. Свързват я с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, метаболитен синдром и други здравословни усложнения.  И внимание, въздържатели – подсладените газирани напитки имат същия, ако не и по-лош ефект, особено при най-широкия им кръг консуматори, каквито обикновено са децата и тийнейджърите. 

Виното обаче не показва връзка с тези вредни мастни натрупвания и дори може да се окаже нещо като щит пред опасното напълняване. Ново проучване, публикувано в сп. Obesity Science & Practice трърди, че умерената консумация на червено вино води до по-ниски нива на висцералните мазнини. 

От друга страна, бялото вино не им влияе, но проучването доказва, че умерената му употреба носи своя уникална полза – заздравява костите на възрастните хора и повишава минералната им плътност.

Проучването се основава на база данни, наречена UK Biobank. То е анализирало резултатите на 1869 бели възрастни във възрастовия диапазон от 40 до 79 години, по отношение на демографската им характеристика, алкохолните им и хранителни навици, както и цялостния им начин на живот. 

Първият етап на проучването включва видеоинтервю с всеки от участниците. След това от всички са събрани кръвни проби за анализ, който да очертае телесната характеристика на анкетираните и най-накрая чрез статистическа програма са установени връзките между консумацията на различните алкохолни напитки и установената вече телесна характеристика.

Резултатите от проучването са важни, защото с възрастта проблемните мазнини в организма се увеличават, което може да доведе до повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и остеопороза, т.е., намалена минерална плътност на костите. 

Снимка - alcoholexplained.com

Специално за САЩ изследването има важно значение, тъй като близо 75% от възрастните там са с наднормено тегло. В тази връзка си струва да се отбележи, че американската здравноосигурителна система харчи над $ 260 милиарда годишно за медицински грижи, свързани с лечението на заболявания вследствие затлъстяване. 

Учените смятат, че за да се търси решение на проблема, е жизненоважно да се проучат всички потенциални рискове, които водят до увеличаването на теглото. 

Алкохолът отдавна се смята за един от възможните фактор в епидемията от затлъстяване. Но обществеността често е атакувана от противоречива информация за ползите и вредите от алкохола. Новото изследване изглежда разплита някои от противоречията, като за първи път профилира влиянието на различните типове алкохолни напитки за повишаването на телесното тегло. 

По научен и аналитичен път, изследването изглежда доказва старата популярна максима, че проблемът на „пиячите” не е в алкохола, а в количеството му. Така например, проучването е установило, че след месец редовно, но умерено пиене на бира, пенливата напитка е развенчана като причинител на напълняването. 

Следващ етап в проучванията на екипа е влиянието на храненето, включително алкохола, в заболяванията на мозъка и причиняването на когнитивни увреждания. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: