Лекарство за отслабване укрепва сърцето

Лекарство за отслабване укрепва сърцето Снимка: nbcwashington.com

Нови анализи на голямо проучване показаха, че популярният препарат семаглутид, приеман за намаляване на теглото, намалява и сърдечните заболявания

Медикаментът, продаван обикновено под марките Ozempic и Wegovy, намалява случаите на инсулт и инфаркт при възрастни с предшестващо сърдечно заболяване, независимо от загубата на тегло. Освен това ефектът му върху теглото се запазва поне четири години.

Това сочат два нови анализа на голямо проучване, представени тази седмица на Европейския конгрес по затлъстяването във Венеция. Семаглутидът имитира хормона GLP-1, който сигнализира, че тялото ни е заситено.

Анализите разглеждат проучването SELECT, проведено между октомври 2018 г. и март 2021 г. с повече от 17 600 възрастни от 41 страни с предшестващо сърдечносъдово заболяване и с наднормено тегло. Проучването е финансирано от Novo Nordisk, датската фармацевтична компания, производител на лекарството.

Публикация в New England Journal of Medicine от 2023 г. описва SELECT: пациенти от „географски и расово разнообразно население“, разделени в две групи, са приемали съответно семаглутид или плацебо веднъж седмично в продължение на средно 3 години и 4 месеца. 

Проучването е установило 20% намаление на „големите неблагоприятни сърдечносъдови събития“, като инсулт, инфаркт и сърдечносъдова смърт. Според новия анализ, това благоприятно влияние върху сърдечносъдовата система не зависи от ефекта върху теглото.

„Съвсем ясно се случва нещо друго, действат алтернативни механизми, благоприятни за сърдечно-съдовата система“, каза на конгреса проф. Джон Дийнфийлд от Лондонския университетски колеж. Според него, лекарството допълва терапията, която пациентите вече приемат – например, статини.

Другият нов анализ на проучването SELECT, публикуван в Nature Medicine тази седмица и представен на конгреса, показа, че лекарството предизвиква клинично значимо намаляване на теглото“ и размера на талията за най-малко четири години при възрастни с наднормено тегло или затлъстяване, но без диабет. 

Авторите посочват и някои ограничения на изследването, например, че не са включени хора с излишни телесни мазнини, но нормален индекс на телесна маса (ИТМ). Анализът на учените подкрепя прилагането на семаглутид веднъж седмично за предотвратяване на инсулт или инфаркт при хора с наднормено тегло и затлъстяване с предшестващо сърдечносъдово заболяване.

На логичния въпрос дали семаглутид може да се прилага като профилактика, учените отговарят, че това може да се реши след големи дългосрочни изпитания. Но така или иначе, положителният ефек на медикамента за отслабване върху сърдечносъдовата система е сигнал, че затлъстяването е рисков фактор от мащаба на хипертонията и натрупването на холестерол.

Според данните на Евростат за 2019 г., около 52,7% от възрастното население на ЕС е с наднормено тегло, което увеличава риска от хронични заболявания, основно сърдечносъдови болести и диабет.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: