Имплантираха на тийнейджър с епилепсия първия в света мозъчен невростимулатор

Имплантираха на тийнейджър с епилепсия първия в света мозъчен невростимулатор Снимка: dateline.ng

Устройството, което изпраща електрически сигнали дълбоко в мозъка, е намалило дневните пристъпи на пациента с 80%

Операцията на 12-годишния Оран Ноулсън е извършена през октомври в болница Great Ormond Street в Лондон, съобщи ВВС. Осем месеца по-късно, майка му казва, че синът ѝ е по-щастлив и има много по-добро качество на живот. Момчето вече тренира езда и по време на тренировките не се е налагала медицинска помощ.

На тригодишна възраст Оран развива синдром на Ленъкс-Гасто, резистентна на лечение форма на епилепсия. До деня на операцията си всеки ден е преживявал десетки епилептични припадъци, включително със загуба на съзнание и блокиране на дишането, което изисква лекарствено реанимиране.

Операцията му е част от CADET – партньорски проект на University College - Лондон, Оксфордския университет и лондонските болници Great Ormond Street Hospital и King’s College Hospital. Невростимулаторът Picostim е произведен от британската компания Amber Therapeutics. Експерименталното лечение има за цел да оцени безопасността и ефективността на дълбоката мозъчна стимулация при тежка епилепсия.

Устройството състои от квадратен невростимулатор с размери 3.5 см х 0.6 см, който се поставя под черепа на пациента и е свързан с два електрода, поставени дълбоко в мозъка му. Устройството излъчва постоянен електрически импулс, който блокира или нарушава необичайни електрически сигнали в мозъка, присъщи за епилепсията. Операцията, която е продължила около осем часа, е извършена от екип педиатрични неврохихрурзи 

Пред BBC водещият хирург Мартин Тисдал посочва основното предимство на този тип дълбока мозъчна стимулация – невростимулаторът за първи път се поставя в черепа, а не в гърдите на пациента, което е особено полезно при деца, тъй като намалява риска от усложнения, както и от повреди на импланта.

Пациентът практически не усеща присъствието на устройството, трябва само да го презарежда, което става чрез безжични слушалки. Новата технология е спряла почти напълно дневните епилептични кризи на Оран, а нощните са намалели и са станали по-кратки и по-леки. 

Предстои имплантиране на устройството на още три деца с епилепсия. Невростимулаторът Picostim на Amber Therapeutics се използва и за лечение на пациенти с болестта на Паркинсон.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: