Нощта на втория Чернобил

Нощта на втория Чернобил Снимка: ВВС

Пожарът, възникнал в Запорожската АЕЦ след обстрел на руската авиация, е потушен. „Европа, събуди се!”, призова украинският президент Володимир Зеленски.

Тази нощ Европа беше изправена пред ядрена катастрофа, 6 пъти по-голяма, от аварията в Чернобил. След  руската  въздушна атака и възикалия пожар,  около 3:00 часа местно време на пожарникарите е било разрешено да влязат в АЕЦ Запорожие, но руските военни първоначално не са ги допуснали, съобщи theins.ru.

В 03:51 местно време от АЕЦ Запорожие съобщиха, че ядрената безопасност на съоръжението е осигурена. В 4:47 ч. МААЕ потвърди. Според Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна, пожарът на площадката на АЕЦ Запорожие не е засегнал основното оборудване. 

В разговор с Владимир Зеленски британският премиер Борис Джонсън каза, че в следващите часове ще свика спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отправи спешен призив към жителите и властите на европейските страни:

„Европа трябва да се събуди. Руски танкове стрелят в ядрени блокове. Те знаят къде стрелят, подготвяха се за това. Обръщам се към всички украинци, към всички европейци, към всички хора, които знаят думата „Чернобил“. Помните, че руската пропаганда заплаши, че ще покрият света с ядрена пепел. Сега това не е заплаха, реалност е.

Свързахме се със световните лидери и партньори. Говорих с Чарлз Мишел, с Шолц, с Дуда, с президента Байдън. Свързахме се с ръководителя на МААЕ Гроси, както и с премиера Джонсън. Предупреждаваме всички – нито една държава, освен Русия, не е стреляла по атомни енергоблокове. Това е за първи път в историята на човечеството. 

И не знаехме как ще свърши пожарът, ще има ли експлозия и кога, не дай Боже. Никой не може да разбере това. Но нашите момчета винаги са пазели атомната централа, за да няма провокации, за да не може никой да влезе в централата, да я заграби и след това да изнудва целия свят с ядрена катастрофа. Трябва незабавно да спрем руските военни.

Украйна има 15 АЕЦ. Ако има експлозия, това ще бъде краят на всичко. Край на Европа. Само незабавни европейски действия могат да спрат руските сили. Не позволявайте на Европа да умре от катастрофа в атомна електроцентрала".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: