Чехия ще замени въглищните електроцентрали с атомни

Чехия ще замени въглищните електроцентрали с атомни Снимка: https://pixabay.com/

Чехия планира да изгради малки и средни модулни ядрени реактори, които да заменят въглищните електроцентрали, съобщи министърът на промишлеността и търговията Йозеф Сикела

"В обозримо бъдеще Чехия планира да изгради малки и средни модулни реактори, които биха могли да заменят съществуващите въглищни електроцентрали. Тази технология ще стане част от актуализираната държавна енергийна концепция и също ще бъде взета предвид при териториалното развитие на републиката. Подготовката на такива технологии е и нови възможности за напредъка на местната индустрия“, предава думите на Сикела агенция ЧТК.

Според министъра правителството е одобрило в сряда план за развитие на изграждането на такива реактори.

Малките и средните модулни реактори са ядрени източници на енергия с мощност до 700 мегавата и могат да бъдат модулирани. Според експерти те се различават от големите ядрени енергоблокове най-вече по по-ниската си мощност, както и по по-бързия и прост начин на изграждане.

В същото време, както отбелязва агенцията ЧTK, цената на изграждането на малки и средни модулни единици остава до голяма степен неясна, тя ще зависи от редица условия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: