Небивал скандал: изгониха финалист от Евровизия

Небивал скандал: изгониха финалист от Евровизия Снимка: euronews.com

След като вчера не се появи на двете генерални репетиции за големия финал тази вечер, днес стана ясно, че представителят на Нидерландия Йост Клайн е отстранен от състезанието

Обяснението на организаторите е, че шведската полиция разследва поведението му заради жалба, подадена от жена, член на продуцентския екип. 

Според изявление на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), оплакването е подадено заради неподходящо поведение от страна на Йост Клайн след представянето му на полуфинала в четвъртък вечерта. Според шведската полиция, става дума за отправяне на „незаконни заплахи”.

Днес говорител на шведската полиция заяви: „Заподозреният, жалбоподателят и свидетели вече са разпитани. Разследването е завършено и в рамките на няколко седмици случаят ще отиде в прокуратурата”.

От нидерландския телевизионен оператор Avrtotros нарекоха дисквалифицирането на Клайн "непропорционална мярка" и написаха в социалните медии, че са „шокирани” и няма да подминат случилото се. Йост Клайн беше сред фаворитите на тазгодишното състезание с песента си Europapa – проевропейски технохимн, посветен на покойния баща на певеца, комуто Йост е обещал, че един ден ще стигне до сцената на Евровизия.

Първоначално се говореше за проявена неприязън от страна на Клайн към представителката на Израел Еден Голан по време на пресконференция в четвъртък. Задали ѝ въпрос дали не смята, че присъствието ѝ застрашава всички участници и публиката на Евровизия. И докато медиаторът на събитието пояснил на 20-годишната певица, че може да не отговаря,  Йост Клайн гръмко запитал "Защо не?" В отговор Еден Голан изттъкнала, че причината всички да са на Евровизия е музиката и че тя вярва в предприетите мерки за сигурност.

В изявлението си EBU отрече слуховете, че дисквалификацията на Йост Клайн е свързана с друг участник или член на делегация в конкурса. Като аргумент за отстраняването на нидерландския състезател  EBU посочи: „Поддържаме политика на нулева толерантност към неподходящо поведение на нашето събитие и се ангажираме да осигурим безопасна и сигурна работна среда за учасниците и целия персонал. В този смисъл смятаме, че поведението на Йост Клайн спрямо член на екипа е нарушение на състезателните правила”. 

Организаторите на Евровизия обясниха, че няма да включат като финалист следващия по ред в класирането участник, тъй като това би попречило на финалния спектакъл. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: